• Danas je: Utorak, 9 kolovoza, 2022

21. srpnja 1995. Memento uoči Oluje – vrhunac propagande i laži srpskih medija

Uloga srpskih medija u ratovima za Veliku Srbiju predmet je rasprava u međunarodnoj javnosti, ali ne i hrvatskoj, nažalost. Sve su izraženije tvrdnje kako su srpski mediji bili glavno propagandno sredstvo Slobodana Miloševića i velikosrpskih nacionalista kojim su širili šovinizam, ksenofobiju i mržnju među širokim slojevima srpskog stanovništva u bivšoj SFR Jugoslaviji prema Hrvatima, Albancima i muslimanima.

Srpski mediji bili su skoro u potpunosti orijentirani na mobilizaciju srpske javnosti za podršku rata izazivanjem negativnih emocija kao što su strah i mržnja. Nimalo se nije brinulo o činjenicama, pa čak i tehničkim detaljima koji bi mogli kompromitirati takvu djelatnost. Smatra se da su mediji odigrali ključnu ulogu u pripremi za rat i da bez njihovog sudjelovanja ne bi mogli biti počinjeni masovni ratni zločini koji su se dogodili na prostoru bivše SFRJ.

Nedavno smo pisali o degutantnim i patološkim lažima službenih srbijanskih medija i njihovih političara o tome kako Hrvati ubijaju djecu u Vukovaru, o tome kako Hrvati pale gume u Dubrovniku tvrdeći da Srbi bombardiraju grad, ili još gnjusnije laži kako su Hrvati radili splavove na rijeci od tijela mrtvih Srba ili Bošnjaci bacaju malu srpsku djecu lavovima.

Izvor: narod.hr