• Danas je: Petak, 2 lipnja, 2023

Na današnji dan 1991. – Dr. Vesna Bosanac postala ravnateljica ratne vukovarske bolnice

Na današnji dan 24. srpnja 1991. dr. Vesna Bosanac postala je ravnateljica Opće bolnice Vukovar u najtežim trenucima povijesti grada kada je bio izložen brutalnom uništenju i razaranju od strane JNA i srpskih milicija. Vodila je bolnicu neposredno prije i u vrijeme razaranje grada i bolnice, te u vrijeme pada grada i zločina srbijanskih vojnika nad hrvatskim vojnicima i civilima u bolnici i gradu.

Kao ravnateljica ratne bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac postala je u hrvatskoj i svjetskoj javnosti simbol herojstva, građanske hrabrosti i humanosti.

2013. godine sramotnom odlukom SDP-ove Vlade heroina ratnog Vukovara dr. Vesna Bosanac smijenjena je sa mjesta ravnateljice Opće bolnice Vukovar. Također je u isto bila optužena da je dio plaća osoblju bolnice isplaćivala preko fiktivnih putnih naloga. Mnogi su to povezivali sa njenim imenom na listi HDZ-a za izbore 2011.

Osim toga, 1992. i sud u Srbiji je podigao optužbu protiv hrvatske heroine zbog navodnih ratnih zločina.

Tko je Vesna Bosanac?

Vesna Bosanac rodila se u Subotici, gradu u Srbiji u kojem živi brojna hrvatska zajednica. Njena obitelj je porijeklom iz istočne Slavonije doselila u Suboticu. Završila je Medicinski fakultet u Zagrebu i specijalizirala pedijatriju.

U vrijeme kada su mnogi muškarci odbili preuzeti dužnosti u ratnim bolnicama u Hrvatskoj, a osobito Vukovaru, ova hrabra žena je preuzela tu dužnost i vodila bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, a tisuću od njih je moralo biti podvrgnuto teškim operacijama.

Ostala je u bolnici do sloma obrane Vukovara u studenom 1991. Dva dana nakon pada grada, 20. studenog je bila odvedena u logor u Sremsku Mitrovicu u Srbiji. Tamo su je ispitivali oficiri JNA. Bila je podvrgnuta mučenju. Oslobođena je 20. prosinca 1991.

U nekoliko navrata svjedočila je pred hrvatskim sudovima i u Haagu protiv osumnjičenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru. Tako je 2005. bila prva svjedokinja u procesu protiv tzv. Vukovarske zločinačke trojke, oficira JNA Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića, koje se teretilo zbog ubojstva ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari.

Hrvatska policija ju je 2011. ispitala na temelju prijave fizičke osobe koja je protiv nje bila podignuta u Srbiji. Prigovaralo joj je zato što je četvoricu ranjenih vojnika JNA iz jedne sobe koja je bila razrušena granatom prebacila u hodnik gdje su bili ranjeni hrvatski branitelji te ih tako navodno izvrgnula maltretiranju!

Optužbe su odbačene.

No više od svega o tim događajima govori sama dr. Vesna Bosanac u dokumentarnom filmu „Heroina Vukovara – dr. Vesna Bosanac“