• Danas je: Ponedjeljak, travanj 23, 2018
  • 17.2 C

25. OBLJETNICA IZRADE PRVOG HRVATSKOG OKLOPNOG TRANSPORTERA “TIN”

Vrijeme formiranja hrvatskih oružanih snaga obilježeno je, doslovno, borbom za goli opstanak Države. Prethodno razoružana, od proljeća 1991. Hrvatska je bila prisiljena boriti s pobunom koju je podupirala jedna od najjačih vojski Europe. Temeljna borbena snaga bila je policija, u okviru koje se ubrzano nastojalo formirati i vojne postrojbe. No stanje duha u zemlji bilo je takvo da povlačenja nije smjelo biti; a u nuždi se, gotovo posvuda, samoinicijativno krenulo s izradom naoružanja i sredstava za obranu.

Među tim sredstvima bila su i oklopljena vozila. Izrađivana su provizorno, korištenjem postojećih kamiona i dostupnog materijala, a bila su namijenjena pretežito za opskrbu i zaštitu pripadnika hrvatskih snaga u okruženju.

Prvenstvo u izradi “oklopnjaka”  pripalo je tvornici “Dalmacija” Dugi Rat. Idejom gosp. Ivice Pavlovića potom u suradnji sa gosp. Vladom Zemunikom, uz «blagoslov» tadašnjeg direktora gosp. Nedjeljka Špira Ercega pristupilo se samoj izradi transportera. Cijeli posao izvodili su radnici RJ Mehanika i ostalih radnih jedinica. Vodstvo i radnici tvornice «Dalmacija» ocijenili su svoje sposobnosti i odlučili napraviti transporter od projekta do konačne izrade, bez obzira na sve opasnosti izveli su pravi podvig.

Premda u tvornici nije bilo niti iskustva s vozilima te vrste, niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, ipak je u samo nekoliko mjeseci dovršen prvi “pravi” hrvatski oklopni transporter. Nazvan je “TIN” i predan 11. srpnja 1991. predan 4.brigadi Zbora Narodne Garde. Mnogi su ga tada, a i danas povezivali s velikim hrvatskim pjesnikom Tinom Ujevićem, no međutim «TIN» je bio akronim za «Tuđman i Narod».

Snažnom promidžbom «TIN» je dospio na stranice engleskih i francuskih vojnih časopisa i za neprijatelja je dobio «dimenzije monstruma» izazvao je tada i reakcije u Generalštabu u Beogradu
koji je donio odluku da se «TIN» mora uništiti. Pored «TIN»-a u tvornici «Dalmacija» Dugi Rat izrađena su još dva transportera, «HOT 011» i «HOT 111» predani hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.

Za razliku od nekih ranijih, i mnogih kasnijih hrvatskih improviziranih oklopnih vozila, “TIN” je bio potpuni oklopni transporter. U nuždi su se “oklopnjaci” najčešće radili zavarivanjem limova i ploča na karoseriju. za razliku od toga, na “Tinu” je izrađeno cjelovito, zatvoreno oklopno tijelo, koje je štitilo posadu ne samo od mina i projektila, već i od napada bojnim otrovima. Prirodno je da su se na njemu javili i neki problemi koji su na kasnijim vozilima, zahvaljujući iskustvu s ratišta, izbjegnuti. No važnost “TIN”-a bila je u javnom pokazivanju da je Hrvatska u stanju izraditi sredstva te vrste, što je bilo od neprocjenjivog značaja za moral kako boraca tako i svih građana.

Pojava “TIN”-a direktno je potaknula izradu drugih oklopnih transportera širom zemlje. Ubrzo po dovršetku “Tina” pokrenuta je izrada većeg broja improviziranih oklopnih transportera u splitskom škveru, s kojim su se naknadno povezala brodogradilišta iz Trogira i Korčule i počeli izradu vlastitih “oklopnjaka”, a njihovo javno pokazivanje u mnogo je slučajeva potaklo izradu sličnih vozila i u drugim dijelovima Hrvatske.

Nažalost, naš, dugoratski “TIN” je među onim “oklopnjacima” koji nisu dočekali kraj rata. Prvi pravi hrvatski oklopni transporter Zbora Narodne Garde stradao je u jednoj od akcija 4. brigade ZNG-a
u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo.

Dragi prijatelji neka i ovaj članak bude spomen i veliko hvala svim radnicima  na izradi prvog hrvatskog oklopnog transportera «TIN» iz tvornice «Dalmacija» Dugi Rat i svim pripadnicima 4. brigade ZNG-a !

25. obljetnicu izrade Prvog hrvatskog okloplog transportera svečano ćemo obilježit 07. listopada
2016. u Dugom Ratu uz promociju monografije „TIN  je bio prvi“ i otvaranje info-panoa.

Iz knjige generala Ive Jelića, «Čovjek i rat 1990 – 92»

Veličanstvena je bila primopredaja «TIN»-a,  i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika može se najtočnije opisati riječju ,delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici…Došlo je do erupcije snage i morala naroda….

«Tinovo» je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička , tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu.

Ivan Skender