• Danas je: Ponedjeljak, lipanj 18, 2018

25. OBLJETNICA IZRADE PRVOG HRVATSKOG OKLOPNOG TRANSPORTERA “TIN”

Vrijeme formiranja hrvatskih oružanih snaga obilježeno je, doslovno, borbom za goli opstanak Države. Prethodno razoružana, od proljeća 1991. Hrvatska je bila prisiljena boriti s pobunom koju je podupirala jedna od najjačih vojski Europe. Temeljna borbena snaga bila je policija, u okviru koje se ubrzano nastojalo formirati i vojne postrojbe. No stanje duha u zemlji bilo je takvo da povlačenja nije smjelo biti; a u nuždi se, gotovo posvuda, samoinicijativno krenulo s izradom naoružanja i sredstava za obranu.

Među tim sredstvima bila su i oklopljena vozila. Izrađivana su provizorno, korištenjem postojećih kamiona i dostupnog materijala, a bila su namijenjena pretežito za opskrbu i zaštitu pripadnika hrvatskih snaga u okruženju.

Prvenstvo u izradi “oklopnjaka”  pripalo je tvornici “Dalmacija” Dugi Rat. Idejom gosp. Ivice Pavlovića potom u suradnji sa gosp. Vladom Zemunikom, uz «blagoslov» tadašnjeg direktora gosp. Nedjeljka Špira Ercega pristupilo se samoj izradi transportera. Cijeli posao izvodili su radnici RJ Mehanika i ostalih radnih jedinica. Vodstvo i radnici tvornice «Dalmacija» ocijenili su svoje sposobnosti i odlučili napraviti transporter od projekta do konačne izrade, bez obzira na sve opasnosti izveli su pravi podvig.

Premda u tvornici nije bilo niti iskustva s vozilima te vrste, niti sredstava i materijala za vojnu proizvodnju, ipak je u samo nekoliko mjeseci dovršen prvi “pravi” hrvatski oklopni transporter. Nazvan je “TIN” i predan 11. srpnja 1991. predan 4.brigadi Zbora Narodne Garde. Mnogi su ga tada, a i danas povezivali s velikim hrvatskim pjesnikom Tinom Ujevićem, no međutim «TIN» je bio akronim za «Tuđman i Narod».

Snažnom promidžbom «TIN» je dospio na stranice engleskih i francuskih vojnih časopisa i za neprijatelja je dobio «dimenzije monstruma» izazvao je tada i reakcije u Generalštabu u Beogradu
koji je donio odluku da se «TIN» mora uništiti. Pored «TIN»-a u tvornici «Dalmacija» Dugi Rat izrađena su još dva transportera, «HOT 011» i «HOT 111» predani hrvatskim snagama u kolovozu, odnosno listopadu 1991. godine.

Za razliku od nekih ranijih, i mnogih kasnijih hrvatskih improviziranih oklopnih vozila, “TIN” je bio potpuni oklopni transporter. U nuždi su se “oklopnjaci” najčešće radili zavarivanjem limova i ploča na karoseriju. za razliku od toga, na “Tinu” je izrađeno cjelovito, zatvoreno oklopno tijelo, koje je štitilo posadu ne samo od mina i projektila, već i od napada bojnim otrovima. Prirodno je da su se na njemu javili i neki problemi koji su na kasnijim vozilima, zahvaljujući iskustvu s ratišta, izbjegnuti. No važnost “TIN”-a bila je u javnom pokazivanju da je Hrvatska u stanju izraditi sredstva te vrste, što je bilo od neprocjenjivog značaja za moral kako boraca tako i svih građana.

Pojava “TIN”-a direktno je potaknula izradu drugih oklopnih transportera širom zemlje. Ubrzo po dovršetku “Tina” pokrenuta je izrada većeg broja improviziranih oklopnih transportera u splitskom škveru, s kojim su se naknadno povezala brodogradilišta iz Trogira i Korčule i počeli izradu vlastitih “oklopnjaka”, a njihovo javno pokazivanje u mnogo je slučajeva potaklo izradu sličnih vozila i u drugim dijelovima Hrvatske.

Nažalost, naš, dugoratski “TIN” je među onim “oklopnjacima” koji nisu dočekali kraj rata. Prvi pravi hrvatski oklopni transporter Zbora Narodne Garde stradao je u jednoj od akcija 4. brigade ZNG-a
u zadarskom zaleđu, u naselju Briševo.

Dragi prijatelji neka i ovaj članak bude spomen i veliko hvala svim radnicima  na izradi prvog hrvatskog oklopnog transportera «TIN» iz tvornice «Dalmacija» Dugi Rat i svim pripadnicima 4. brigade ZNG-a !

25. obljetnicu izrade Prvog hrvatskog okloplog transportera svečano ćemo obilježit 07. listopada
2016. u Dugom Ratu uz promociju monografije „TIN  je bio prvi“ i otvaranje info-panoa.

Iz knjige generala Ive Jelića, «Čovjek i rat 1990 – 92»

Veličanstvena je bila primopredaja «TIN»-a,  i ono što je izazvao na putu od Dugog Rata do Resnika može se najtočnije opisati riječju ,delirij mase, ljudi, žena i djece u motoriziranoj koloni u prethodnici…Došlo je do erupcije snage i morala naroda….

«Tinovo» je stvarno najsnažnije oružje bilo moralni učinak Tek iza morala dolaze fizička , tehnička i taktička osposobljenost. Točnost navedenog dokazana je upravo u Domovinskom ratu.

Ivan Skender