• Danas je: Petak, 31 ožujka, 2023

9. lipnja 1945. – osnovan NK Dinamo

Na današnji dan 9. lipnja u prostorijama Elektre u Gundulićevoj ulici osnovan je NK Dinamo, ljubimac Zagrepčana i brojnih navijača među Hrvatima diljem svijeta.
Klub je ime dobio nalogom komunističkih vlasti po uzoru na moskovski Dinamo.
Komunisti ukinuli i zabranili sve nogometne klubove u Zagrebu
Prije toga su komunističke vlasti ukinule sve zagrebačke nogometne klubove i velikane hrvatskog nogometa, pripisujući im „ustašku etiketu“. Na taj način nastojale su razbiti nacionalno jedinstvo hrvatskog čovjeka i kroz sport utjecati i formirati sliku javnog mijenja o „idiličnom komunizmu“.
Iako klub bojom dresova i navijačkom populacijom nastavlja tradiciju prijeratnog Građanskog, najpopularnijeg i najtrofejnijeg hrvatskog kluba koji je bio „trn u oku“ beogradskim vlastodršcima s pet naslova prvaka Jugoslavije, NK Dinamo se ne može u potpunosti identificirati sa NK Građanskim.
Naime, nastojeći centralizirati sport u Beogradu, komunisti pod prisilom šalju najbolje zagrebačke nogometaše u Beograd, dok pojedine zatvaraju, a neke i ubijaju pod etiketom „kvislinga“. Tako dolazi od zagrebačkog sportskog komesara Ivice Medarića, bivšeg igrača HAŠK-a, inicijativa da se osnuje zagrebački nogometni klub od „ostataka nogometaša“ koji nisu dospjeli pod teror komunističkog režima.
To je i učinjeno na današnji dan prije 60 godina.
Dinamo – prvi važni hrvatski nogometni klub koji je ‘pokazao’ javnosti hrvatski grb
Posebnu naklonost među domoljubnim Hrvatima NK Dinamo stječe 1969. kada u svoj službeni grb stavlja tada inkriminirani hrvatski grb. Time stječe simpatije brojnih domoljuba, ali i etiketu „ustaškog kluba“ i veliku nesklonost vladajućih beogradskih krugova.
Ipak, i u tim lošim konstelacijama i nesklonosti komunističkog režima, Dinamo uspijeva osvojiti četiri prvenstva Jugoslavije i sedam kupova. Također dva puta igra u elitnom natjecanje Kupa velesajamskih gradova 1963. i 1967, preteče Kupa Uefa. Prvo finale gubi od Valencije, a prije toga izbacuje iz natjecanja Porto, belgijski Union Saint Gilloisa, Bayern Munchen i i tada jaki Ferencvaros.
Godine 1967. Dinamo osvaja Kup velesajamskih gradova pobjeđujući redom: Spartak, Dunfermline, Dynamo Pitesti, Juventus, Eintracht Frankfurt i u finalu tada, uz Manchester, najjači engleski klub Leeds United.
Trn u oku komunistima
Posebno slavlje i veliki domoljubni zanos donio je naslov prvaka Dinama 1982. nakon 24 godine posta. Ukazom CK SKH, po svjedočenju Vilka Luncera, komunisti odlučuju zbog porasta „nacionalizma i šovinizma u Zagrebu i Hrvatskoj“ pritisnuti tada vrlo jaki Dinamo i „potčiniti“ ga beogradskim klubovima. Miroslav Blažević mora napustiti Dinamo, kao i brojni nogometaši, a Dinamo pada u prosjek i sivilo.
U samostalnoj Hrvatskoj, Dinamo je najjači i najtrofejniji nogometni klub, ali zbog brojnih afera u nogometu polako gubi publiku i dolazi na sadašnje grane kada se posjećenost stadiona u Maksimiru može brojati prstima ruku. Osobito mu nedostaje podrška njegove najvjernije publike, BBB-a, po kojima je i stadion u Maksimiru dobio epitet neosvojive utvrde.
Tako je slavni nogometni klub ostao praktički bez publike i navijača, te još uvijek pamti slavne dane kada je imao 42.000 članova, najviše u Europi iza slavne Benfice.
Brojna imena koja su prošla kroz Dinamo svjedoče o veličini tog kluba: Antolković, Glaser, Crnković, Horvat, Čajkovski, Wolfl, Jerković, Marković, Zambata, Zajec, Mlinarić, Kranjčar, Boban, Šuker, Modrić, Mandžukić i drugi nosili su dres slavnog maksimirskog kluba.

Izvor : narod.hr

Oznake:,