• Danas je: Srijeda, 30 studenoga, 2022

Ante Nazor: Odgovornost za rat pa tako i za Oluju je isključivo na strani velikosrpske politike

Odgovornost za rat u Hrvatskoj pa tako i za Oluju je isključivo na strani velikosrpske politike, istaknuo je povjesničar Ante Nazor u izjavi za Direktno.hr, dodajući da se predstavnici srbijanskih vlasti, na žalost, ne žele suočiti s povijesno utvrđenim činjenicama, pa su posljedice toga besmislene izjave kojih smo svjedoci ovih dana

-Osjećaji su pomiješani. Prva asocijacija na Oluju mi je trenutak kad je Hrvatski radio javio da je oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin. Ne znam kojem Hrvatu tada nije zaigralo srce i kome suze nisu došle na oči. No, nažalost, druga asocijacija na Oluju je tuga za svim onim momcima koji su izgubili živote, a bilo ih je više od 200. Svaka velika stvar pa tako i sloboda ima svoju cijenu. Kažu, rat je cijena u krvi i toga uvijek treba biti svjestan. Ne samo kad govorimo o tih pet dana Oluje, nego se prisjetiti i vremena od 1991. godine, da je tu temelj hrvatske pobjede, tu smo se obranili, a onda izgradili vojsku koja je uspjela osloboditi Hrvatsku – istaknuo je Nazor.

Napomenuo je da važno prisjetiti se i svih stradalih civila bez obzira na nacionalnost.

-To je civilizacijski čin, ali uz žaljenje koje imamo prema tim nevinim žrtvama, treba postaviti pitanje odgovornosti, a odgovornost za rat u Hrvatskoj pa tako i za Oluju je isključivo na strani velikosrpske politike – ocijenio je Nazor.

Osvrnuo se i na krivotvorenje povijesnih činjenica koje i danas dolaze iz Beograda.

-Vidimo i danas sve ovo što se događa iz Beograda. Radi se o tome da su tada u agresiji na Hrvatskoj izravno sudjelovali najmoćniji ljudi današnje Srbije i oni od toga ne mogu pobjeći. Nažalost, ne žele se suočiti sa činjenicama pa su posljedice toga besmislene izjave kojih smo svjedoci. A ne samo oni, nego i razne inicijative koje se javljaju, a koje pokreću pseudoznanstvene udruge. U sadržaju tih inicijativa vidjet ćete da ne govore o uzrocima, već samo o posljedicama i da je vrlo neozbiljno uopće raspravljati na takav način o tome. Ponavljam, odgovornost za rat u Hrvatskoj pa tako i za Oluju i za sve žrtve je isključivo u velikosrpskoj politici – naglasio je Nazor.

Nada se da će vrlo skoro u hrvatskim školama djeca na ispravan način učiti o “Oluji” i Domovinskom ratu.

-Zbog toga vrlo pozorno pratimo što se događa oko kurikuluma i zato smo reagirali na neke nespretne formulacije koje nažalost pokazuju da znanstvenici koji se bave suvremenom poviješću nisu radili na tome. Nadamo se da će se to popraviti i da ćemo u obrazovnom sustavu imati gradivo i sadržaj koji će vrlo jasno pokazati što se događalo u Hrvatskoj devedesetih godina – zaključio je Nazor.

 

Oznake: