• Danas je: Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Bojkot prijema: Plenković i Jandroković za Dan Oružanih snaga neće kod Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak u 18 sati na Pantovčaku upriličit će prijem u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, a iako je pozvan cijeli državni vrh, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića tamo neće biti.
Na prijem kod predsjednika doći će, kako piše Jutarnji list, ministar obrane Mario Banožić, ministar branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na svečani prijem kod Milanovića pozvani su, osim predsjednika Vlade i šefa Sabora, i ministri obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova.
Pozvan je i cijeli vrh vojske, cijeli vrh policije, vojni atašei, ali i bivši načelnici Glavnog stožera te bivši ministri obrane. Pozvani su i svi sudionici prvog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici koji više nisu u aktivnoj službi u vojsci ili policiji i oni će svi tamo dobiti priznanja.
Prije samog prijema, u 11 sati u Slunju predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga prisustvovat će međunarodnoj vojnoj vježbi “Immediate Response 21” na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” gdje je predviđeno i prigodno obraćanje.
U petak, na sam Dan oružanih snaga, predsjednik će biti na mnogo događanja. Ujutro će na Mirogoju sa svojom delegacijom položiti vijence. Već je postala praksa da predsjednik odvojeno polaže vijenac jer premijer Plenković vrlo jasno odbija mogućnost da to rade zajednički zbog svih njihovih sukoba.
Tako će biti i ovaj put. Premijer će ujutro položiti svoj vijenac. Jandroković će također na Mirogoju polagati vijence i zapaliti svijeće, ali ne treba očekivati da će to učiniti u društvu predsjednika Milanovića. Paralelno će se odvijati redovne aktivnosti u Vladi. U četvrtak će biti uži kabinet, a u petak sjednica Vlade na kojoj se očekuje objava odluke o kupnji vojnih zrakoplova.
Svečana akademija
Prvu priliku da se sretnu uživo predsjednik i premijer imat će u Hrvatskom narodnom kazalištu, a potom i u Kranjčevićevoj. Premijer se tamo očekuje, ali još nemamo konačnu potvrdu.
Naime, u HNK će se u petak u 14.30 sati održati i svečana akademija na koju su pozvani svi sudionici prvog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj, a tamo će biti podijeljena i vojna odlikovanja i priznanja onima koji su još uvijek u aktivnoj službi u vojsci ili policiji. Riječ je o ukupno oko 350 ljudi koji će dobiti priznanja.
Svečanu akademiju u HNK organiziraju Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, a nakon toga u 18 sati održat će se i postrojavanje u Kranjčevićevoj u organizaciji predsjednika Republike, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.
Nakon svega toga predsjednik ide na Jarun gdje će razgledati vojnu opremu.
Program predsjednika Sabora Jandrokovića još nije dovršen, no zasad je poznato da će u petak biti na svečanoj akademiji i postrojavanju u Kranjčevićevoj, kao i to da u četvrtak neće prisustvovati vojnoj vježbi u Slunju jer u to vrijeme prima kinesko izaslanstvo u Saboru.
Za Dan državnosti, koji se ove godine drugi put slavi 30. svibnja, nakon što je Vlada odlučila izmijeniti kalendar praznika i spomendana, bit će upriličen svečani koncert ispred HNK, ali dan prije, 29. svibnja, budući da je u nedjelju izborni dan. Na koncert je pozvan cijeli državni vrh, ali ne zna se još hoće li doći i predsjednik Republike. Na prošlom svečanom koncertu u HNK nije bio, nego je tamo bio načelnik Glavnog stožera Robert Hranj.
Koncert će se održati u 20 sati, a HRT će od 20.10 prenositi program uživo. Najavljuju koncert opernih solista, orkestra i zbora te dramskih glumaca HNK. Bit će to ujedno prvi koncert otvorenja Festivala ljetne večeri HNK.
Pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića nastupaju Lana Kos, Valentina Fijačko Kobić, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić, Nikša Radovanović i kao gost Leon Košavić, a izvest će djela hrvatskih skladatelja Ivan pl. Zajca, Ive Tijardovića, Jakova Gotovca, Josipa Hatzea i Davora Bobića.
Dramski umjetnici Alen Šalinović, Franjo Kuhar, Goran Grgić, Siniša Popović, Jelena Otašević Babić, Ivana Boban i Ivan Colarić govorit će poeziju Marka Marulića, Irene Vrkljan, Dobriše Cesarića, Tončija Petrasova Marovića, Arsena Dedića i Miroslava Krleže.
Predizborni skup
Prošle su se godine prvo polagali vijenci na Mirogoju za stradale u ratu, poslije je bila sveta misa, ispaljivanje plotuna s Medvedgrada i u podne smjena straže na Markovu trgu. Predsjednik Republike Zoran Milanović na Dan državnosti je zajednički s premijerom i predsjednikom Sabora položio vijence na Mirogoju, ali poslije nije sudjelovao u programu.
U izjavi za medije rekao je kako je obilježavanje Dana državnosti 30. svibnja predizborni skup, ali je zbog mrtvih došao položiti vijence. Kritizirao je odluku Sabora da promijeni datum slavljenja Dana državnosti i zapravo je bojkotirao sve proslave toga dana jer je smatrao da je to HDZ-ova predizborna odluka.

Izvor : narod.hr