• Danas je: Srijeda, 8 veljače, 2023

Ćorić govorio o tome zašto nisu produžili mjere pomoći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u RTL-u Danas dao je odgovor na pitanje koji zanima poduzetnike, a tiče se državne pomoći.
“Zato jer se tijekom svakog mjeseca analizira situacija, donose se nove epidemiološke mjere. Produljenje mjera za lipanj, Vlada je tu već nekoliko mjeseci. Naša pomoć će biti tu”, odgovorio je Ćorić na pitanje zašto se svaki mjesec čeka zadnji trenutak hoće li se mjere za pomoć gospodarstvu nastaviti pa tako i one za lipanj.
Iz kreditne agencije Fitch kažu da bi mjerama trebalo poticati gospodarstvo, dok god treba čuvati radna mjesta i zdravlje građana.
Na pitanje, koliko Hrvatska ima fiksalnih kapaciteta za to, odgovorio je kako kapacite postoji te da to potvrđuje Fitchova potvrda.
“Znači da smo kredibilni, da naša politika ekonomska otvara prostor za zaduživanje. Naš rast otvara prostor oporavku gospodarstva, ali i zaduživanjem”, rekao je Ćorić.
“Građani će moći to kontinuirano osjetiti, bruto/neto plaća je prilog tome da je porasla. Inflacija nije značajnija, standard je evidentan. Daljnje zapošljavanje očekujemo, rast životnog standarda, oporavak potpuni u prvoj polovici 2022. godine. Hrvatska će se najbrže vratiti na ono što je bilo u 2019.”, odgovorio je na pitanje, kada će građani osjetiti pad BDP-a.
Na pitanje, zašto porast cijena ne prati i porast standarda i kupovne moći te kolika će biti inflacija, odgovorio je kako će ona biti dva postotna boda.
“To nije značajniji izrast inflacije, jedno je dojam, jedno činjenica. Ovakva inflacija je prouzročena rastom u sektoru, prošla godina je bila godina pada nafte i derivata, sada je povećanje za preko 50 posto. Nafta je gorivo za proizvode”, zaključio je.

Izvor : narod.hr