• Danas je: Utorak, 17 svibnja, 2022

Dalić: Potrebna nam je kemija koju smo imali u Rusiji

– Čeka nas težak posao, a naš prvi cilj je proći skupinu, kazao je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na predstavljanju popisa kandidata za skorašnje Europsko nogometno prvenstvo.
Dalić je pozvao 26 igrača, dok su osmorica dobila pretpoziv. Konačan rok za prijavu igrača je 1. lipnja, a dobra je vijest što je UEFA donijela odluku o povećanju broja igrača sa 23 na 26.
– Popis ne mora biti definitivan, ali ne mogu igrati svi. Da ja vama dam popis, napisali bi 98 posto istih imena kao i ja. Ovo je naše najbolje u ovom trenutku, kazao je Dalić.
– Čeka nas težak posao nakon naporne sezone, ali kako je nama, tako je i drugima. Stalno ponavljam da moramo biti momčad, sve raditi zajedno. Mi još uvijek nismo tim, nedostaje nam vremena. Imamo sjajnu atmosferu, imamo dobre odnose u reprezentaciji. Naši posljednji rezutat nisu bili najbolji, ali veliki sam optimist. Vjerujem igračima, a naš prvi cilj je proći skupinu, dodao je izbornik Vatrenih.
Svjetski doprvaci će na Euru igrati u skupini D. U prvom susretu, 13. lipnja na Wembleyju će odmjeriti snage protiv Engleske, pet dana kasnije Hrvatsku u Glasgowu očekuje ogled protiv Češke, a nastup u skupini D Vatreni će zaključiti protiv Škotske 22. lipnja, ponovno na stadionu Hampden Park.
– Imat ćemo teške protivnike, ali vjerujem u nas. Kada je najteže, mi smo pravi, istaknuo je Dalić.
Okupljanje reprezentacije je 25. svibnja u Zagrebu nakon čega slijedi odlazak na pripreme u Rovinj gdje će se naši igrači zadržati do 31. svibnja.
Hrvatska će prije EP-a imati dvije pripremne utakmice. Prvog dana lipnja u Velikoj Gorici će odmjeriti snage protiv Armenije, a 6. lipnja u Bruxellesu slijedi ogled protiv Belgije. U svoju bazu u škotskom u St Andrewsu Vatreni putuju 8. lipnja.
Dalić je dodao kako je na popisu bio i Rubinov branič Filip Uremović, no ozlijedio se.
– Uremović je bio na mom popisu, ali se ozlijedio. Čekat ćemo do kraja tjedna, ne mogu ići u rizik s igračima koji su ozlijeđeni, no krajnji rok za prijavu je do 1. lipnja, dodao je Dalić.
Dogodila se i promjena u stručnom stožeru. Novo ime je Vedran Ćorluka koji je objavio prekid igračke karijere.
– Zagovaram viziju da u reprezentaciji moraju biti bivši igrači koji su prošli kroz reprezentaciju. Ja nisam imao tu čast, ali Dražen (Ladić), Vedran (Ćorluka) i Ivica (Olić) jesu. Njihovo iskustvo mi je važno. Od Vedrana očekujem da mi ukaže na neke stvari, da misli na svoj način. Očekujem kvalitetne savjete, kritike, stvari koje ne vidim, istaknuo je izbornik.
Dalić se osvrnuo i na medijske natpise kako je bilo sukoba između mladih i starih igrača.
– Nikakvih sukoba u reprezentaciji nema, meni je žao što je tako isplao. Potrebna nam je kemija koju smo imali u Rusiji. Tamo smo stvorili skupinu ljudi kojoj nitko ništa nije mogao. To nam treba i sada. Da je bilo sukoba i neposluha ja bih reagirao. Otišao bih. Rekao sam da nismo još pravi. Da jesmo, onda bi u Sloveniji zabili prve dvije šanse, rekao je Dalić.
Izbornik je još jednom prokomentirao i “slučaj Sosa”.
– Drago mi je da je sa Sosom završilo kako je završilo. Ispalo je puno stvari koje nisu trebale, ali Borna će u budućnosti biti važan dio reprezentacije. Bilo je to sedam dana zabave i igara za sve. Mi smo razgovaraili, sve je prihvatio i sada je sve na njemu. Hrvatska nema luksuz da se riješi takvog igrača, rekao je Dalić te otkrio na kojoj poziciji vidi Joška Guardiola koji je prvi put dobio poziv.
– U zadnje vrijeme igrao je na lijevom beku i to jako dobro. Donosi puno prema naprijed, isto tako i u fazi obrane. Oporavio se i sada će prvo pomoći Bišćanu na EP-u. Teško je nači igrača koji ima takvu energiju i moć, istaknuo je Dalić, piše HRT.

Izvor : narod.hr