• Danas je: Petak, 31 ožujka, 2023

Hrvatska marijanska svetišta na novim poštanskim markama

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 7. lipnja 2021. nove prigodne poštanske marke „Hrvatska marijanska svetišta“. Ovogodišnja serija sastoji se od četiriju maraka s motivima umjetnina i svetišta u Remetama i Trsatu. Marke posvećene svetištu u Remetama prikazuju crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i čudotvorni kip „Majke Božje Zagovornice Hrvatske“, a marke posvećene svetištu na Trsatu prikazuju svetište Majke Božje Trsatske i čudotvornu sliku „Majke milosti“, navode iz Hrvatske pošte.
Autor maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić (Trsat – interijer i eksterijer, Remete – interijer) i Elvir Tabaković (Remete – eksterijer). Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom, u nakladi od 50 000 primjeraka po motivu. Vrijednost svake pojedinačne marke iznosi 3,30 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (First day cover – FDC).
Remete – dom pustinjaka
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama veže se uz dolazak prvog pustinjaka-pavlina (pustinjak-eremit-Remete), opata Iskvirina, u Hrvatsku. On je prema predaji osnovao prvi samostan 1272. godine. Nakon što je Josip II. u 18. stoljeću ukinio samostanske redove, pavlini odlaze, a Remete postaju župa. Od 1963. čuvari crkve su karmelićani.
Kuća Majke Božje u Trsatu
Svetište Majke Božje Trsatske, na brežuljku iznad Sušaka i Rijeke, slovi kao najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj. Povijest svetišta počinje 10. svibnja 1291., a veže se uz čudesni prijenos nazaretske kućice Majke Božje koji je povijesno gledano vezan s putovanjima križara i prijenosom relikvija, učestalom u to doba. Tako je nazaretska kućica od Palestine preko Trsata, završila u Loretu gdje se i danas časti.
Trsatsko svetište veže se uz ime plemićke obitelji Frankopan, kapetana Petra Kružića i druge znamenite figure hrvatske povijesti. Čudotvorna slika Gospe Trsatske zarana je stekla naziv „Majka milosti“, a 8. rujna 1715., uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, okrunjena je zlatnom krunom.

Izvor : narod.hr