• Danas je: Ponedjeljak, travanj 23, 2018
  • 17.2 C

Hrvatski sabor dao povjerenje Vladi Andreja Plenkovića

Hrvatski sabor dao je povjerenje Vladi Andreja Plenkovića. Glasove za potporu 14. Vladi Republike Hrvatske dao je 91 saborski zastupnik, 3 su bila suzdržana i 45 protiv.

Prije samog glasovanja, Andrej Plenković se obratio saborskim zastupicima te im zahvalio na ‘konstruktivnoj i zanimljivoj raspravi’.

-Ponašat ćemo se ne na temelju velikog kopromisa i konsenzusa, nego na normalnom funkcioniranju Vlade i oporbe, ali sve ono što će poboljšati život hrvatskih ljudi kod mene će dobro proći – istaknuo je Plenković tijekom obraćanja zastupnicima prije samog glasovanja.

Nakon što su dobili povjerenje saborske većine, članovi nove Vlade položili su svečanu prisegu da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno te poštovati Ustav i zakone.

Nakon fotografiranja, u dvorani banova u Banskim dvorima izvršena je primopredaja vlasti. Tihomir Orešković svojem je nasljedniku na mjestu premijera – Andreju Plenkoviću predao “ključeve” vlade i izvješće o radu njegove 13. hrvatske vlade. Uz novog predsjednika Vlade, primopredaji su nazočili i podpredsjednici kao i najbliži suradnici Andreja Plenkovića.

Podsjetimo, nova, 14. po redu, Vlada Republike Hrvatske imat će 20 ministara. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar obrane Damir Krstičević te ministar uprave Ivan Kovačić obnašat će ujedno i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Zdravko Marić ministar je financija, Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, Ante Šprlje ministar pravosuđa, Tomislav Tolušić ministar poljoprivrede, Gabrijela Žalac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Lovro Kuščević ministar graditeljstva, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Ćorić ministar rada i mirovinskog sustava, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture, Gari Capelli ministar turizma, Pavo Barišić ministar znanosti i obrazovanja, Milan Kujundžić ministar zdravstva, Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, Goran Marić ministar u Vladi te Nada Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.