• Danas je: Subota, 16 listopada, 2021

Laboratorij Wuhan prekida tišinu o podrijetlu Covid-19

Kineski laboratorij P4 u Wuhanu, koji američki mediji i profesor Luc Montagnier navode kao mogući izvor Covid-19, kategorički negira bilo kakvu odgovornost. Prema riječima voditelja, laboratorij ima strog sustav upravljanja, dok nitko na svijetu nema znanje za stvaranje takvog virusa.

Direktor laboratorija za virusologiju Instituta Wuhan Yuan Zhi-Ming komentirao je navode da je ta ustanova odgovorna za umjetno stvaranje novog koronavirusa u svom laboratoriju u intervjuu za kanal Kineska TV stanica CGTN.

„Mi točno znamo kakva se istraživanja vrše na virusima u našem institutu i kako institut obrađuje uzorke. Kao što smo često ponavljali, ovaj virus nikad ne bi mogao doći od nas. Imamo strog sustav upravljanja, postoje propisi o istraživanjima i slične stvari, tako da smo u to apsolutno sigurni“, tvrdi Yuan Zhi-Ming.

Međutim, prema njegovom mišljenju, ove će glasine još dugo ostati u medijima, budući da su Institut za virusologiju i laboratorij BSL-4 smješteni u Wuhanu, kolijevci epidemije Covid-19. Yuan Zhi-Ming spomenuo je i američkog senatora Toma Cottona, koji je dugo ponavljao da virus potječe iz instituta za virusologiju Wuhan, “bez pružanja dokaza ili ikakve logičke veze”.

UMJETNO STVARANJE OVOG VIRUSA NIJE MOGUĆE

Direktor laboratorija rekao je da čovječanstvo još uvijek nema znanje za umjetno stvaranje virusa koji bi po svojim karakteristikama bio sličan novoj vrsti koronavirusa.

„Trenutno postoji veliki broj publikacija u znanstvenim časopisima o ovoj temi. Na temelju mog poznavanja virologije, ako govorimo o umjetnoj sintezi takvog virusa, trenutno nema dokaza koji bi ukazivali na to da je virus stvoren umjetno”, rekao je Yuan Zhi-Ming. Prema njegovim riječima, mnoge se njegove znanstvene kolege slažu da kada bi takav virus bio sintetiziran u laboratoriju, njegovi bi proizvođači “bili superiorni običnim ljudima po njihovom znanju”.

“Stoga nikada ne mogu vjerovati da čovječanstvo već ima dovoljno znanja za stvaranje takvog virusa”, dodao je znanstvenik.

Fox News je 16. travnja je objavio, pozivajući se na nekoliko izvora, da je “vidio relevantne dokumente” koji potvrđuju da iza širenja koronavirusa stoji kineski P4 laboratorij.

Prema američkom kanalu, pacijent koji je zaražen novim koronavirusom bio je muškarac koji je radio u laboratoriju na Wuhan Institutu za virusologiju, a zarazio ga je šišmiš.

Fox News kaže da cilj laboratorija nije bio razviti biološko oružje, već pokazati kako su napori Kine na identifikaciji i borbi protiv virusa identični ili bolji od mogućnosti Sjedinjenih Država.

Preuzeto s: logicno.com

Oznake:,