• Danas je: Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Mladiću potvrđena doživotna kazna: Proglašen krivim po 10 od 11 točaka

Peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u utorak je objavilo pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora.
16,30
Nekadašnji glavni zapovjednik vojske Republike Srpske danas je u konačnoj presudi, nakon koje nema žalbe, proglašen krivim po 10 od ukupno 11 točaka optužnice.
Ratko Mladić je kriv po točki 2: Kriv je zbog genocida u Srebrenici. Ratko Mladić je zajedno s drugima formulirao zajednički cilj da se bosanski Muslimani u Srebrenici eliminiraju ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca. U danima koji su uslijedili pogubljeno je više od 8000 muškaraca i dječaka na različitim lokacijama, dok su žene, djeca i dio starijih muškaraca protjerani.
Kriv je po točki 3 za progone. Općine za koje se Ratka Mladića tereti za progon su Banja Luka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i progon iz Srebrenice. Cilj progona je trajno uklanjanje muslimana i Hrvata u razdoblju od 12. svibnja do 30. studenoga 1995. godine, tvrde tužitelji, navodeći da su gradovi i sela napadani s namjerom preuzimanja vlasti.
Kriv je po točkama 4, 5 i 6, i to zbog istrebljenja i ubojstava Kriv je za zločine istrebljivanja i ubojstava koji su bili dio cilja sva tri udružena zločinačka pothvata za koja je optužen Ratko Mladić – “uklanjanje nesrpskog stanovništva iz područja na koja su Srbi polagali pravo, širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva i provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja; eliminacija bosanskih muslimana iz Srebrenice, kao i prisilno odvođenje žena, djece i dijela starijih muškaraca”.
Kriv je za točke 7 i 8 koje podrazumijevaju deportacije i nehumana djela Ova točka optužnice uključuje uhićenja bez naloga, mučenje, ubijanje, silovanje, razaranje kuća, spomenika kulture i sakralnih objekata. Natjerali su muslimane i Hrvate na bijeg iz svojih domova i mjesta. Drugi su fizički protjerani, navode tužitelji. Do kraja 1992. godine većina nesrpskog stanovištva prisilno je raseljena, deportacije i nehumana djela nastavljeni su sve do kraja rata 1995. godine.
Kriv je i za točke 9 i 10 zbog teroriziranja i protupravnog napada na Sarajevo Od travnja 1992. godine pa do kraja rata Sarajevo je granatirano i snajperirano. Tisuće civila svih dobi su ubijene ovakvom kampanjom. Ratko Mladić je bio sudionik ovog udruženog zločinačkog pothvata u cilju širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.
Kriv je i po točki 11, i to zbog uzimanja vojnika UN-a za taoce Nakon što su 25. i 26. svibnja 1995. godine NATO snage izvršile zračne napade na vojne ciljeve VRS-a, sprske snage su zarobile više od dvije stotine pripadnika mirovnih snaga i vojnih promatrača UN-a na različitim lokacijama, a neki od njih su maltretirani. U lipnju 1995. godine pripadnici mirovnih snaga i vojnih promatrača su razmijenjeni u nekoliko navrata.
Mladić je oslobođen samo po točki 1, kao i u prvostupanjskoj presudi koja se odnosi na optužnicu za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Ključu, Vlasenici i Foči.
Zločinac Ratko Mladić ima 78 godina, a u sljedećim mjesecima bit će poznato u kojem zatvoru će provesti ostatak života.
16,20
Sud u Haagu donio je pravomoćnu presudu kojom se Mladiću potvrđuje kazna doživotnog zatvora.
“Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivom ocjenu Mladića da je je htio humanitarno zbrinuti civile. Premještanje civila bili je protuzakonito, posebno premještanje djece, staraca i žena”, rekla je sutkinja.
Posebnu pažnju dali su Mladićevim žalbenim navodima o tome da nije bio prisutan u vrijeme ubojstava na području Srebrenice. 16:10 “Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata za Srebrenicu, Mladić nije dokazao grešku Raspravnog vijeća, odnosno nije dokazao da civili nisu imali drugog izbora nego otići”, rekla je sutkinja.
Žalbeno vijeće odbilo je njegovu žalbu, također uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.
16,12
Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nymbe, odbija dio Mladićeve žalbe u vezi onemogućavanjem stranih novinara da dođu u Srebrenicu.
15,57
Sutkinja upitala je Mladića može li pratiti postupak.
Žalbeno vijeće izriče drugostupanjsku presudu protiv Mladića – sutkinja Nyambe izriče sažetak presude Raspravnog vijeća kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor. Obrana Mladića uložila je žalbu tražeći njegovo oslobađanje.
U Mladićevoj žalbi on traži “pravo na pravično suđenje” jer se, navodi se u žalbi, Raspravno vijeće oslanjalo na događaje koji nisu navedeni u optužnici i nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku te da je postupak vodilo nauštrb njegova zdravlja.
Žalbeno vijeće odbija dio Mladićeve žalbe.
Govori se o dijelu Mladićeve žalbe o UZP-u u vezi sa Srebrenicom, za koje je raspravno vijeće zaključilo da su genocid, istrijebljene i ubojstvo bili načini provođenja UZP-a. Mladić je dijelio namjeru da se ostvari zajednički cilj UZP-a. U svojoj žalbi Mladić spori s tom konstatacijom. Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje Nyambe, odbija i taj dio Mladićeve žalbe.
15,34
Još nije došao tehnički ispravan signal iz Haaga zbog tehničkih poteškoća u sudnici. U sudnici je minimalan broj ljudi. Predsjednica sudskog vijeća povezana je videolinkom.
14,30
Uoči presude pred Sudom u Haagu, gdje su se okupile obitelji žrtava Mladićeva genocida, dogodio se incident kada se pojavio čovjek sa slikom Ratka Mladića i zastavom Srbije koji je negirao genocid i provocirao obitelji žrtava.
Mladiću se ne sudi za zločine u Hrvatskoj
Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, ustanova sljednica Haškog suda (MKSJ-a) izriče pravomoćnu presudu srpskom ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je u u prvostupanjskom postupku u studenom 2017. godine osuđen na doživotni zatvor. Ratku Mladiću, generalu JNA koji je proveo mnoge zločine tijekom Domovinskog rata, sudi se samo za zločine počinjene u BiH s genocidom u Srebrenici kao vrhuncem.
Mladiću se uopće ne sudi za zločine počinjene 1991. u Hrvatskoj s vrhuncem u Škabrnji.
Maskr u Škabrnji, zločini i uništenja na zadarskom i šibenskom području, Kijevo, Vrlika, topnički napadi na Šibenik, Zadar, Sinj, miniranje brane Peruća – samo su neka od ratnih pustošenja i zločina u Hrvatskoj za koje on snosi odgovornost, nakon kojih su tek uslijedili oni u Bosni i Hercegovini.
Nazor: “On će dobiti kaznu, a Republika Srpska ostaje”
Reporter Nove TV razgovarao je s povjesničarom Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
Mnogo je ratnih zločina koje je Mladić počinio – Zadar, zadarsko zaleđe, Škabrnja, Sinj, Sinjska krajina, planirao je rušiti branu na Peruču, a unatoč svim tim dokazima ipak nisu završili u Haaškoj optužnici.
”Njegov razgovor s Adžićem u Beogradu i s Uzelcem u Banjoj Luci, gdje on osobno priznaje da je korigirao vatru po Šibeniku iz 317 oružja”, rekao je Nazor.
”To je bio jedan bahati oficir JNA. Jednostavno ne možemo razumjeti kako sve te činjenice Haaško tužiteljstvo nije uzelo u obzir kada je riječ o Hrvatskoj”, komentirao je.
Očekuje da će danas Mladić dobiti doživotnu kaznu. No pitanje je uloga Srbije u svemu tome i što znači doživotna kazna, ”osuditi pet-šest vojnih zapovjednika i političara, a ostaviti Republiku Srpsku na gotovo 50 posto teritorija Bosne i Hercegovine”.
”On će dobiti kaznu, a Republika Srpska ostaje. Za mene je to poruka da se sila isplati jer je pravda daleko. Ovom presudom bit će donekle zadovoljena”, izjavio je Nazor te dodao da svi transkripti govore o bahatosti oficira u JNA i argumentaciji koja je tragikomična, ali je iza sebe ostavila tisuće žrtava.

Izvor : narod.hr