• Danas je: Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Na današnji dan 1990. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon 45 godina

Značajni 22. travnja 1990. dan je koji će se pamtiti u hrvatskoj povijesti!

Toga dana održani su prvi slobodni višestranački izbori za Sabor RH (tada Socijalističke Republike Hrvatske) nakon 45 godina totalitarizma Komunističke partije i njezinih članova i sljedbenika kulta Josipa Broza Tita.

Devastacija koju je donio totalitaristički komunistički sustav očitovala se u svim porama društva. Zbog toga su se brojne prohrvatske snage, od običnih ljudi pa do znanstvenika i akademika, angažirale u predizbornoj kampanji koja je bila vrlo okrutna i prljava, čak sve do napada i ubojstava hrvatskih državotvornih aktivista kod lijepljenja promidžbenih plakata (općine Đurđevac, Pakrac).

U predizbornoj kampanji se osobito stigmatiziralo hrvatsko iseljeništvo, kao i hrvatsko znakovlje (povijesni hrvatski grb i zastava). To nacionalno i narodno hrvatsko znakovlje bilo je zabranjeno i podložno kaznenom progonu tijekom komunizma.

Kampanja je bila vrlo prljava, Franju Tuđmana prozivalo se za fašizam, ustaštvo, ksenofobiju i govor mržnje. Usprkos tome, hrvatski narod je prepoznao Franju Tuđmana na čelu HDZ-a kao osobu koja može povesti Hrvate u borbu za neovisnu državu koja ne bi bila podložna Beogradu, a niti Beču niti Budimpešti (kao što je bila), a niti Bruxellesu kao što je danas.

U prvom sazivu (tada trodomnog) parlamenta HDZ je osvojio 205 mjesta, Savez komunista Hrvatske (SKH-SDP) 107 mjesta, a Koalicija narodnog sporazuma (HSLS – Dražen Budiša, HDS – Marko Veselica, HKDS – Ivan Cesar, nestranački Savka Dabčević, Mika Tripalo i dr.) 21 mjesto, SDS (Srpska demokratska stranka – Jovan Rašković) 5 mjesta, a 13 mjesta su dobili nezavisni zastupnici i predstavnici nacionalnih manjina.

Izvor: narod.hr