• Danas je: Utorak, 3 listopada, 2023

Na današnji dan 1992. – zrakoplovi JNA bombardirali civilne ciljeve u Širokom Brijegu

U središtu Širokog Brijega, koji je bio izvan ratnih djelovanja, zločinci vojske Jugoslavije ubili su raketama šestero Hrvata, od kojih troje mladića u dobi od 20 do 24 godine, i jednog dječaka od 14 godina.

Za taj ratni zločin nad nevinim ljudima nikada nitko od oficira JNA nije odgovarao.

Na današnji dan 1992. godine dva zrakoplova Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirala su središte Širokog Brijega i usmrtila šestero Hrvata u naselju Njivice. U ranim jutarnjim satima 7. travnja 1992., dva zrakoplova jugoslavenske vojske, koja su uzletjela iz Podgorice, nadletjela su Široki Brijeg i raketama zrak-zemlja i kazetnim bombama zasula civilne ciljeve u užem dijelu Širokog Brijega.

U tim napadima, pred svojim obiteljskim domovima u naselju Njivice, živote je izgubilo šestero Širokobriježana: Božo Soldo (39), Jozo Hrkać (24), Rajko Hrkać (24), Mladen Hrkać (20), Josip Hrkać (14) i Veselko Topić (52).
 
Jugokomunističkim zločincima nisu bili važni samo vojni ciljevi već ubijanje svakoga tko se nije uklapao u velikosrpsku ideju. To su pokazali i dokazali i ovim zločinom. Cilj je bio ubiti i prestraviti, zatrti.

Izvor: narod.hr