• Danas je: Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Na današnji dan 1993. Biograd na Moru – srpski zločin nad mladim kupačima na plaži Soline

Na današnji dan prije 24 godine, 14. lipnja 1993. godine, ničim izazvani pobunjeni Srbi napali su Biograd na Moru raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, s tzv. zvončićima koji su padali na plažu Soline, pri čemu je za samo nekoliko trenutaka poginulo pet mladih osoba: Lidija Vrankulj, Danijela Vidaković, Marijan Polić, Jozo Tomić i Karlo Paić, a sedmero je teško ranjeno.

“Bio je lijep, sunčan dan, rano poslijepodne. Na Solinama je bilo na desetke mladih ljudi, momaka i djevojaka, nešto malo starijih. Netko se kupao, netko se na obali sunčao i izležavao, igrala se briškula, sjedilo se, ćakulalo. Ništa nije slutilo na tragediju, isprekidanim glasom”, priča Sebastian Perišić Mofa, očevidac jednog od najtužnijih dana Biograda.

M-87 Orkan je samohodni višecjevni lanser raketa postavljen na šasiju kamiona. Kazetna bojevna glava sastoji se od 8 čeličnih kontejnera s ukupno 24 protuoklopne mine. Nakon ispaljivanja pad kontejnera usporava padobran, a nakon 2,5 sekunde iz kontejnera se izbacuju mine koje padaju stabilizirane uz pomoć četiri krilca, tzv. zvončići.

“Krv, jauci, plač, užas na Solinama. To je sve čega se sjećam, potom mrak, “pronašao” me je zvončić”, priča Mofa o danu koji je Biograd zavio u crno, potresao Hrvatsku.

Slijedili su mjeseci kome, godine liječenja, osnivanje obitelji.

– Dan danas imam noćne more, u znoju sanjam taj dan za koji nikad nitko nije odgovarao, govori Sebastian Perišić Mofa.

Bilo je to vrijeme poslije akcije Maslenica, vrijeme nadljudske borbe za očuvanje oslobođenog dijela zadarskog zaleđa.

“Orkan je ispaljen najvjerojatnije iz kave, odnosno kamenoloma u Zapužanima, gdje je agresor imao paljbeni položaj. Nedugo potom došla je tužna vijest, cijeli Biograd i Zadarska županija su tugovali, plakali za pet mladih nevinih ljudi. Otac tragično preminule Lidije Vrankulj bio je sa mnom u bojni,” kazao je Banić, zapovjednik JVP Biograd.

Lidija, Danijela, Marijan, Jozo i Karlo danas bi bili u naponu snage, imali obitelj, djecu. Život na oltar domovine položili su iako su bili kilometrima daleko od prvih crta obrane. San o hrvatskoj državi njihove obitelji, poput mnogih hrvatskih obitelji, platile su onim najvrjednijim – životom svoje djece.

Izvor: narod.hr