• Danas je: Utorak, 17 svibnja, 2022

Na današnji dan: Ervenik – zaboravljeni zločin

Dana 18. siječnja 1992. godine hrvatsku javnost pogodila je vijest o stravičnom i okrutnom zločinu nad obitelji Čengić koji se dogodio u njihovoj obiteljskoj kući u zaseoku Šašići kod Ervenika u Bukovici između Obrovca i Knina.

Tada su pripadnici tzv. krajinske milicije zvjerski ni krive ni dužne i bez ikakve mogućnosti da se brane pobili i potom u podrumu kuće zapalili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovo dvoje malodobne djece.

Nakon stravičnog zločina obitelj je trebala pokopati žrtve zločina, no i tada su Srbi iz Ervenika pokazali svoje lice prepriječivši put pogrebnoj povorci. Usprkos ljudskoj mržnji svoj mir i zadnje počivalište obitelj Čengić pronašla je u sjeni stoljetnih čempresa na mjesnom groblju Sv. Mihovila u Erveniku.

U Erveniku koji leži na obali rijeke Zrmanje 1940. godine postojala je katolička župa s preko 600 vjernika Hrvata sa sjedištem u crkvi svetoga Mihovila Arhanđela izgrađenoj 1402. godine na mjesnom groblju.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata i ovdje su se dogodili zločini nad Hrvatima.

U predvečerje Domovinskog rata ovdje su živjela 53 Hrvata, dok je danas broj Hrvata sveden na jedva 13 u tri obitelji Đakulović i Ivanković, a obitelji Čengić više ne živi u Erveniku.

Nekad većinsko hrvatsko mjesto doživjelo je sudbinu brojnih hrvatskih mjesta na području Bukovice i samo nadgrobni spomenici na mjesnom groblju svjedoče da je nekad na ovom području živjelo pretežno hrvatsko stanovništvo.

Izvor: narod.hr