• Danas je: Utorak, 17 svibnja, 2022

Na današnji dan Josip Marohnić – jedan od osnivača Hrvatske bratske zajednice i najuglednijih Hrvata dijaspore

Marohnić je među utemeljiteljima Hrvatske narodne zajednice (poslije Hrvatska bratska zajednica) i glavni blagajnik od 1897. do 1909. te njezin predsjednik od 1912. do smrti 1921. godine koja je bila na današnji dan.

Josip Marohnić do danas uživa glas jednog od najuglednijih Hrvata u SAD-u. Josipov je otac Mate Marohnić iz Zlobina, a majka Marija Polić iz Hreljina pokraj Rijeke. Od tri sina obitelji Marohnić, dva odlaze u Ameriku – Josip i Matej (1875. – Pittsburgh, 1949.). Josip izučava zanat tiskara (slagara) i knjigoveže. Četiri godine služi austrougarsku ratnu mornaricu. Potom se ženi Andrijanom (1869. – Pittsburgh, 1945.), djevojkom iz svoga sela, Hreljina, i s njom ima više djece.

U Ameriku odlazi već 1893., kada još nije odlazilo mnogo Hrvata. Poslije dolaze njegova žena i kći. Ostala su mu djeca, dva sina i kći, rođena u Americi.

Prvo se nastanjuje u Chicagu i radi u tiskari, no uskoro otvara vlastitu tiskaru i objavljuje knjige i novine. Već 1897. seli u Pittsburgh gdje i dalje uspješno razvija poslove i djelatno se uključuje u hrvatsku zajednicu.

Iako bez velike naobrazbe, Josip je nadaren i sposoban, zato i brzo zapažen u društvenom životu Hrvata u Pittsburghu, a uskoro i jedan od najuglednijih Hrvata u SAD-u. Marohnić je među utemeljiteljima Hrvatske narodne zajednice (poslije Hrvatska bratska zajednica) i glavni blagajnik od 1897. do 1909. te njezin predsjednik od 1912. do smrti 1921. godine.

Osnivač je i Prve hrvatske knjižare u Alleghenyju (danas predgrađe Pittsburgha) u Pensilvaniji, u kraju koji su idućih godina naseljavali brojni Hrvati. Izdavao je i brojne priručnike, gramatike, rječnike, kalendare, romane, antologije, zbirke pjesama te vjerske knjige. Prvi je pjesnik među američkim Hrvatima i autor dviju zbirki – Jesenke (1897.) i Amerikanke (1900.) te prvi Hrvat kojega prima u audijenciju američki predsjednik – W. H. Taft (1911.).

Izvor: Narod.hr