• Danas je: Utorak, 28 rujna, 2021

Nova Vlada dobiva Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo pravosuđa i uprave

Mandatar za sastav nove vlade Andrej Plenković izjavio je da će ona biti manja nego prethodna i imati 16 ministarstava. Strukturu nove vlade iznio je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, nakon što mu je on dao povjerenje za sastavljanje nove vlade.

Iako Plenković nije imenovao nove ministre, imena su neslužbeno već poznata, javlja HRT te usput dodaje kojim se ministarstvima radi:

Ministarstvo branitelja: Tomo Medved
Ministarstvo financija: Zdravko Marić
Ministarstvo poljoprivrede: Marija Vučković
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Gordan Grlić Radman
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Oleg Butković
Ministarstvo zdravstva: Vili Beroš
Ministarstvo kulture i medija: Nina Obuljen Koržinek
Ministarstvo pravosuđa i uprave: Ivan Malenica
Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine: Darko Horvat
Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja: Tomislav Ćorić
Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike: Josip Aladrović
Ministarstvo turizma i sporta: Nikolina Brnjac
Ministarstvo unutarnjih poslova: Davor Božinović
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a: Nataša Tramišak
Ministarstvo obrane: Mario Banožić
Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Radovan Fuchs

Plenković je kazao da će i nova vlada imati četiri potpredsjednička mjesta i da će na njima biti Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved i Boris Milošević.

“Što se tiče resora tu su ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo hrvatskih branitelja, ministarstvo financija, ministarstvo poljoprivrede, ministarstvo obrane, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ministarstvo zdravstva, ministarstvo znanosti i obrazovanja, rekao je Plenković.

Dodao je da će se spojiti ministarstvo pravosuđa i uprave te ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja s ministarstvom državne imovine. Spaja se i ministarstvo rada i mirovinskog sustava i socijalne politike. “Ministarstvo kulture će u nazivu dobiti i medije. Imat ćemo ministarstvo turizma i sporta te ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja”, kazao je Plenković. Poručio je da će nova imena u Vladi predstaviti u ponedjeljak na središnjim tijelima stranke, pa onda javnosti.

Imat ćemo i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Središnji državni ured za javnu nabavu te Središnji državni ured za demografiju i mlade kao novo tijelo.

Izvor: narod.hr/HRT