• Danas je: Srijeda, 8 veljače, 2023

Obilježena 31. godišnjica stradanja Saborskog u Domovinskom ratu

“Iako je prošlo 30 godina od stradavanja u Saborskom, rane i ratne posljedice i danas su itekako prisutne u našem društvu”, poručio je ministar Medved
 

Svečano obilježavanje 30. obljetnice pada Saborskog u agresorske ruke u Domovinskom ratu započelo je okupljanjem ispred Općine za kolonu sjećanja koja je krenula prema spomen-obilježju kod masovne grobnice gdje je održan komemoracijski program.

Kolonu sjećanja predvodili su izaslanik premijera i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH general-bojnik Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Vesna Hajsan-Dolinar te načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić.

“Pedeset i dvije žrtve su ovdje bile, od kojih je 26 hrvatskih branitelja i 26 civilnih žrtava, od kojih je 8 nestalih. Iako je prošlo 30 godina od stradavanja u Saborskom, rane i ratne posljedice i danas su itekako prisutne u našem društvu”, kazao je ministar Medved.

“Prisjećamo se tog ratnog zločina kada su lokalni Srbi zajedno s tzv. JNA u svojim divljačkim pohodima pobili stanovnike toga sela i uništili sve kuće zajedno sa župnom crkvom”, rekao je, te je naglasio da su mučna sjećanja na nasilno prekinute živote i sve stradale u cilju etničkog čišćenja ovog kraja prisutna i danas”.

“Vlada RH, u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, pruža snažno uporište u kojem su sadržane temeljne vrijednosti na kojim je iznikla suverena RH, koji obuhvaća sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata te odaje priznanje žrtvi i doprinosi zaštiti digniteta Domovinskog rata”, rekao je ministar Medved i dodao da je moralna obveza svih nas slati poruke optimizma, zajedništva, upornosti, hrabrosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja”.

U ime svih žrtava, mještana Saborskog te prije državnih dužnosnika, svijeću je ispred spomenika zapalila 79-godišnja Kate Matovina koja je u razaranju Saborskog izgubila dva sina, a svoj život je spasila hodajući s ostalim preživjelima tijekom dva dana i dvije noći šumom do tada još slobodnog Slunja.

Kad bismo prestali komemorirati ove datume naših stradanja, rekao je načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, jednog dana bi se zaboravilo tko je bio agresor i što se ovdje dogodilo te kako se stvarala država Hrvatska.

U Drugom svjetskom ratu u Saborskom je poginulo 498 mještana, o čemu se sljedećih 40 godina nije smjelo govoriti, rekao je Bićanić.

I onda se zaboravilo tko je to počinio i zašto. Sada, nakon ove obrambene, slavne, veličanstvene i poštene pobjede hrvatskih branitelja ne smijemo zaboraviti što nam se dogodilo. Treba nam se vratiti ona ratna sloga branitelja koji su davali život za drugoga, a koja se danas polako gubi, poručio je Bićanić.

Svetu misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Goranom Antunovićem, kancelarom i tajnikom Mišelom Gregurićem i vlč. Mariom Kralj župnikom u Generalskom Stolu.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja