• Danas je: Ponedjeljak, lipanj 18, 2018

Plenković danas počinje razgovore s budućim ministrima, sigurna su tri imena

Danas će šef HDZ-a Andrej Plenković odnijeti predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović potpise saborskih zastupnika koji su mu dali potporu za sastavljanje vlade.

Plenković je u petak najavio da će na Pantovčak ići s  “91 do 92 potpisa”, a zauzvrat će od predsjednice dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Večernji list piše kako bi već danas ili najkasnije sutra predsjednik HDZ-a trebao započeti razgovore s kandidatima za ministre nakon kojih će donijeti odluku o tome koji će HDZ-ovi ljudi sjediti u budućoj Vladi HDZ-a i Mosta.

Iako se o imenima budućih ministara počelo nagađati čim su objavljeni neslužbeni rezultati izvanrednih izbora, u HDZ-u zasad kažu da su sigurna tek tri imena: Davor Ivo Stier bit će ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za taj resor,Zdravko Marić će ostati ministar financija i vjerojatni potpredsjednik za gospodarstvo i financije (u slučaju da Ivana Maletić ostane u Europskom parlamentu) te Damir Krstičevićkoji će biti ministar obrane i potpredsjednik za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost.

Osim Marića, u igri su još četvorica ‘starosjedilaca’ iz vlade Tihomira Oreškovića:Tomislav Tolušić koji bi zadržao resor EU fondova ili preuzeo resor poljoprivrede), Oleg Butković (promet), Anton Kliman (turizam) i Tomo Medved (branitelji).

Potonji se pokazao kao osoba koja razumije probleme braniteljske zajednice i ima njihovu potporu. Kliman, pak, slovi kao čovjek Tomislava Karamarka s obzirom na to da su dugogodišnji prijatelji te je skoro ispao ‘iz igre’. No, činjenica da je s 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici uspio preferencijalnim glasom izboriti saborski mandat kvalificiralo ga je za čovjeka na kojeg se računa. Osim toga, Kliman je po HDZ-ovim anketama bio najpopularniji ministar, a u svom resoru ima dobre rezultate, piše Večernji.