• Danas je: Utorak, 28 rujna, 2021

Plenković: Sastojci za Pfizerovo cjepivo radit će se u Hrvatskoj

Na sjednici Vlade, uz redovita izvješća o stanju na potresom stradalim područjima i situaciji s koronavirusom, na dnevnom je redu i izvještaj o izvršenju Državnog proračuna za prošlu godinu te izmjene Zakona o osnivanju Agencije za ugljikovodike.
Na početku sjednice premijer Andrej Plenković rekao je da je prošlog tjedan premašen broj od 1 milijun cijepljenih sugrađana 1. dozom cjepiva protiv koronavirusa i nastavilo se s ubrzanim cijepljenjem.
– Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 43.890 doza, a time smo došli do broja sugrađana cijepljenih 1. dozom na 1.109.161. Broj sugrađana koji su primili dvije doze je 341.008. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza. Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom. Do 30. lipnja ići ćemo na procijepljenost 50% do 55% punoljetnog stanovništva prvom dozom. Ovom ćemo dinamikom sigurno postići taj cilj, rekao je Plenković.
Ponovno je pozvao sve građane da se cijepe i zahvalio svio sudionicima u procesu procjepljivanja.
– U tijeku su završni razgovori o zelenoj digitalnoj potvrdi, pa i jutros smo imali konzultacije nekoliko premijera s predsjednikom Europskog vijeća o toj temi koja će biti i na sjednici Europskog vijeća u ponedjeljak i utorak, rekao je premijer.
– Dobili smo potvrdu od Pfizera da će njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti se u proizvodnju materijala za cjepivo. U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu raditi će se DNK predložak za cjepivo, što je jako važno. Investicija je vrijedna 10 milijuna dolara, bit će zaposleno još 30-ak ljudi. EK je danas sklopio ugovor s Pfizerom za dodatnih 900 milijuna doza iduće godine, rekao je Plenković.
O sastanku GSV-a
– Imali smo tri vrlo važne teme. U provedbi Europskog stupa socijalnih prava podsjetili smo da smo očuvali radna mjesta i s te se strane ubrajamo u zemlje koje su se pokazale na visini u ovim kriznim vremenima, sada idemo u fazu kreiranja novih radnih mjesta. Vrlo važna tema je bila i nova regionalna karta potpora, kazao je.
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da dobro napreduje kampanja cijepljenja u Hrvatskoj, a dosad je cijepljeno 33 posto stanovništva. Dodao je i da se smanjuje broj hospitaliziranih u bolnicama.

Izvor : narod.hr