• Danas je: Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Vesna Pusić uvjerljivo najgori kandidat za mjesto glavnog tajnika

Bivša hrvatska šefica diplomacije i ranija predsjednica HNS-a Vesna Pusić doživjela je pravi debakl u Vijeću sigurnosti UN-a gdje je ovog četvrtka iza zatvorenih vrata održano prvo tajno glasanje o kandidatima za novog glavnog tajnika UN-a.

Vesna Pusić, kako doznaje Jutarnji list, dobila je tek dva ‘ohrabrujuća’ (favorable) i 11 ‘obeshrabrujućih’ (discouraging) mišljenja, uz dva glasa ‘bez mišljenja’ (no opinion) i time je definitivno postala “najgori” rezultat od svih kandidata za novog glavnog tajnika UN-a.

Prema izvješću agencije AFP, koja se poziva na neimenovane diplomate, u vodstvu je bivši portugalski ministar vanjskih poslova Antonio Guterres, dok je drugoplasirani Danilo Türk, nekadašnji slovenski predsjednik i bivši pomoćnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Direktorica UNESCO-a Bokova zauzela je treće mjesto po broju ohrabrujućih glasova, devet – kao i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Srđan Kerim – tik ispred bivše novozelandske premijerke Helen Clark s osam ohrabrujućih glasova.

Argentinska ministrica vanjskih poslova Susana Malcorra i njezin slovački kolega Miroslav Lajčak zaostaju za njima. Na začelju su crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i bivša moldovska ministrica vanjskih poslova Natalija German te bivša šefica UN-a za klimu iz Kostarike Christiana Figueres.

Vesna Pusić, kako doznaje Jutarnji, dobila je tek dva ‘ohrabrujuća’ (favorable) i 11 ‘obeshrabrujućih’ (discouraging) mišljenja, uz dva glasa ‘bez mišljenja’ (no opinion) i time je i definitivno postala najgori kandidat.

Japanski veleposlanik pri UN-u Koro Bessho, čija zemlja ovog mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti, izjavio je da je današnje glasovanje samo ‘indikativno izjašnjavanje’ kako bi svi predloženi kandidati znali kakve su im šanse uoči ‘pravog’ glasanja, koje se očekuje do rujna, kada bi Vijeće sigurnosti Općoj skupštini trebalo predložiti jednog kandidata za nasljednika Ban Ki-moona.

Svrha ovog sustava glasanja je da se kandidat sam povuče ako od stalne članice dobije ‘ne ohrabruje’, s obzirom da to ukazuje na mogućnost ulaganja veta.

Iako su mediji mjesecima spekulirali da će Ban Ki-moona naslijediti žena iz istočne Europe, u čemu je bivša predsjednica HNS-a vidjela sebe, trenutno je u vodstvu muškarac iz Portugala.

I:HRsvijet

Oznake: