• Danas je: Utorak, 17 svibnja, 2022

11. kolovoza 1804. – proglašeno Austrijsko Carstvo pod kućom Habsburg, a Hrvatska posljednji put ušla u sastav jednog carstva

Austrijsko Carstvo (njem. Kaisertum Österreich) naziv je nasljednoga carstva nastalog na dijelu područja Svetog Rimskog Carstva i u ostalim krajevima kojima su vladali Habsburzi oko današnje Austrije, a trajalo je od 1804. do 1867.

Proglašenje novog Austrijskog Carstva bilo je reakcija na Napoleonovo proglašenje Francuskog Carstva te iste 1804. godine (nekoliko mjeseci ranije).

Na današnji dan 1804. proglasio se Franjo iz dinastije Habsburg-Lorraine prvim carem Austrijskog Carstva. To novo carstvo obuhvatilo je velik prostor od oko 700.000 četvornih kilometara, a u njemu se našla i Hrvatska, zajedno s Ugarskom, Češkom i mnogim drugim habsburškim zemljama.

Car Franjo (njem. Franz) bio je unuk poznate vladarice Marije Terezije, a u to vrijeme još je uvijek nosio i titulu cara Svetog Rimskog Carstva (ponekad nazivanog i Rimsko-Njemačko Carstvo).

Kod Franje je izgleda postojala opravdana bojazan da će njegova dotadašnja titula cara Svetog Rimskog Carstva uskoro postati neodrživa, zbog francuskog prodora u njemačke zemlje. To se doista i dogodilo, jer je Sveto Rimsko Carstvo ugašeno dvije godine kasnije.

Austrijsko Carstvo posljednje je koje je obuhvatilo hrvatske zemlje.

Prethodno su na hrvatskim područjima vladali antički rimski carevi, zatim bizantski carevi, franački carevi, spomenuti carevi Svetog Rimskog Carstva te Napoleon kao car Francuza. Posljednji vladajući austrijski car bio je blaženi Karlo Habsburški do 1918. godine.

Izvor: narod.hr