• Danas je: Petak, siječanj 19, 2018

Otvoreno je pismo čestitke i potpore predsjedniku katalonske Vlade Carlesu Puigdemontu!

Otvoreno je pismo čestitke i potpore predsjedniku katalonske Vlade Carlesu Puigdemontu.

U nastavku prilažemo pismo gdje je sljedeće navedeno  :

Poštovani gospodine Carles Puigdemont,

čestitam političkom vodstvu katalonskog naroda koje je, jednako kao i političko vodstvo hrvatskog naroda 1991. godine, uvažilo volju birača na referendumu te odlučilo proglasiti samostalnost! Najveća europska vrijednost svakako jeste pravo pojedinca na slobodu, a samim time i pravo naroda na vlastiti izbor iz čega i proizlazi pravo katalonskog naroda da živi u državi Kataloniji!

Put kojim ste odlučili krenuti nije i neće biti jednostavan, ali nemojte dopustiti da vašu težnju za samostalnošću ugrozi neodlučnost europskih čelnika koji su, poput želje za španjolskom cjelovitošću, imali želju pod svaku cijenu očuvati i jedinstvo neodržive zajednice poznate pod imenom Jugoslavija.

Nažalost, dijelom takve političke neodlučnosti i nerazumijevanja temeljnih načela europskih civilizacijskih vrijednosti postala je i aktualna hrvatska vlast koja nije imala dovoljno hrabrosti da u želji Katalonaca vidi jednaku želju kakvu je imao hrvatski narod te se odlučila svrstati na stranu trenutno jačeg – Španjolske, baš kao što su europske zemlje 1991. godine diplomatskim putem i sankcijama odlučile braniti nedjeljivost Jugoslavije.

Nezavisnost Katalonije od središnje madridske vlasti, ukoliko sačuvate jedinstvo katalonskog naroda, je neupitna, a upitno je samo vrijeme koje će proteći dok tromi europski čelnici shvate kako je riječ o procesu koji se više ne može zaustaviti.

Stoga Vam ovim putem još jednom želim čestitati na činjenici po kojoj će Vas povijest pamtiti kao čovjeka koji je katalonski narod poveo prema neovisnosti baš kao što povijest pamti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana koji je poput Vas, unatoč svim protivljenjima iz kvislinških domaćih redova potpomognutih europskim i svjetskim moćnicima, hrvatski narod doveo do samostalnosti!

BALENOVIĆ: U HRVATSKOJ NOVAC OSLOBAĐA!

Iznad ulaza u ozloglašeni nacistički konc logor Auschwitz pisalo je „Arbeit macht frei“ (Rad oslobađa) a pred zgradama Hrvatskog pravosuđa valjalo bi ukloniti Božicu pravde Justiciju i istaknuti crne željezne natpise „Geld macht frei“ (Novac oslobađa). Da je tome tako, potvrđuje nekoliko ovotjednih sramotnih presuda i tragedija direktno uzrokovanih neučinkovitim i pristranim odlukama hrvatskog pravosuđa. – rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge „Zviždač“.

Horvatinčićeva sinkopa

Ovu godinu pravosuđe je definitivno obilježilo sramotnom aferom „Horvatinčić – Šupe“. Podsjetimo, u pomorskoj nesreći prije šest godina, upravljajući svojom motornom jahtom Tomislav Horvatinčić doslovno je pregazio krmu jedrilice, pri čemu je usmrtio nedužan talijanski bračni par. Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Šibeniku u režiji sutkinje Maje Šupe, uz neuvjerljivu pravnu bravuru, koju može dosuditi samo hrvatsko pravosuđe, oslobađa krivnje Tomislava Horvatinčića da zbog navodne sinkope nije bio u mogućnosti izbjeći fatalan sudar.

Mediji su neposredno prije donošenja presude izvijestili javnost da Tomislav Horvatinčić prodaje svoje basnoslovne višemilijunske nekretnine. Jeli to slučajnost ili ne? Jeli prodaja vrijednih nekretnina u kakvoj korelaciji s ovotjednom presudom? Jeli Horvatinčiću ponestalo gotovine, kojom bi mogao osigurati famoznu i jedinstvenu pravosudnu sinkopu? Jeli dio tog novca ili vrijednosti utjecalo na ovakvu sramotnu presudu? Hoće li tako „oplemenjena“ sutkinja imati hrabrosti i obraza, pored ono malo preostalih poštenih sudaca doći na svoje radno mjesto ili će bijegom na „bolovanje“ pričekati da hrvatski zaborav sanira društvenu štetu njezine nemoralne presude? Hoćemo li za famoznu kooperativnu sutkinju Maju Šupe za koju godinu opet čuti, ali u nekom novom, budućem „zvjezdanom“ i unosnom procesu? – pita Vesna Balenović.

Invalidi izvisili, a milijuni doletjeli u džep!

Nakon što je svojom gotovo desetogodišnjom neučinkovitošću hrvatsko pravosuđe izmorilo javnost, sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Irena Kvaternik ovog tjedna, potvrdilo je da su u aferi Nanbudo, glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak i Petar Turković posve zakonito postupili, kad su zemljište dobiveno od Grada Zagreba za potrebe invalida, preprodali Konzumu i na tome zaradili desetak milijuna kuna. Koliko je od tog novca dobila sutkinja, da bi donijela tako nakaznu presudu? Kalkuliraju li kriminalci u svojim krađama i svotu namijenjenu sucima, kako bi za sebe na koncu pravosudnih trakavica ishodili oslobađajuće presude? Uvjerena sam da su suci jedna od konstantnih financijskih stavaka u kalkulaciji svakog iole snalažljivog i mudrog hrvatskog kriminalca. Odvjetnici, ukoliko ne posreduju u tim nečasnim radnjama, posve legalno stječu „svoju medijsku slavu“ i dio kolača.

Koliko je tisuća presuda u mnogim anonimnim procesima, za puno manje novca hrvatsko pravosuđe donijelo na štetu pravde i poštenih građana, a u korist kriminalaca, prevaranata, ubojica i silovatelja? – pita Balenović.

Zviždači desetljećima upozoravaju!

Na problem korumpiranog pravosuđa i neučinkovitog DORH-a desetljećima ukazuju zviždači. U mraku pravosudnih hodnika korumpirani sudci u medijskoj tišini pojedinačno su se obračunavali i „masakrirali“ zviždače, donoseći protiv njih krajnje apsurdne presude. Takvim pojedinačnim sudskim „masakrima“ uspješno su utjerali strah u kosti nemoćnih hrvatskih građana i gasili zadnju pomisao za pravdom. Umjesto pravde i reda koju su zazivali, zviždači su bili redovito kažnjavani.

Stigmu i ožiljke koje mi je nanijelo korumpirano pravosuđe još i danas nosim. Nakon što sam otkrila i dokazala višemilijunske krađe u INI koje je blagoslovio sam državni vrh, organizirana je prava pravosudna haranga s preko sto ročišta u nekoliko sudskih postupaka. Da sam kriminalce pogodila prstom ravno u oko, svjedoče i brojne tužbe potpredsjednika vlade RH Slavka Linića, zeta Savke Dabčević Kučar i financijskog oligarha, direktora INE Tomislava Dragičevića i drugih moćnika. Mojim progoniteljima nije bilo dovoljno potjerati me iz INE, već me se financijski htjelo kažnjavati stotinama tisuća kuna, uz višemjesečne zatvorske kazne. – podsjeća Vesna Balenović.

Suicid zbog nepravde

Ovog tjedna tragedijom se okončan još jedan pravosudni proces. Bombom se na plaži Kaštelet u Splitu raznio splićanin T.K. (54) jer nije mogao podnijeti nepravdu DORH-a i pravosuđa, kojima gotovo deset godina nije bilo dovoljno da kazne silovatelja njegove maloljetne kćeri. Hoće li se naši građani poput Jana Palaha u Pragu, početi samospaljivati pred hramovima hrvatske pravde Ili će uskoro doći dan kad će kap preliti čašu i kad će tisuće prevarenih i izigranih građana ogorčenih nepravdom, pljačkom, siromaštvom i bijedom, izići na trgove i ulice i početi sami dijeliti pravdu?

Hoće li što učiniti Plenković, Bošnjaković, Državno sudbeno vijeće….?

Pravosudni sustav je oslobađajućom presudom protiv Horvatinčića konačno pokazao svoje katastrofalno korumpirano lice. Hoće li se u konkretnom slučaju Državno sudbeno vijeće sutkinji Maji Šupe zahvaliti na „značajnom doprinosu u promociji pravde u hrvata“ i trenutno je razriješiti sudačke dužnosti? Hoće li ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković reći da je nemoćan i blagosloviti ovakvu presudu? Reakciju predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović ne očekujemo! Predsjednica je svoj stav prema pravdi i poštenju iskazala zatvaranjem Ureda za Zviždače i dodjelom predsjedničkih pomilovanja raznim prevarantima koji su donirali njenu kampanju, oslobađanjem presuđenih ubojica, dilera drogom i pedofila. Hoće li Andrej Plenković kao premijer hitno intervenirati ili dozvoliti da nered u pravosuđu dokrajči Hrvatsku, kao pravnu državu? – pita Vesna Balenović.

Predsjednica udruge „Zviždač“

Vesna Balenović

Vrijeme je da se Andrej Plenković zahvali nesposobnom ministru Milanu Kujundžiću!

Vrijeme je da se Andrej Plenković zahvali nesposobnom ministru Milanu Kujundžiću!

Četiri godine, tri mjeseca i 4 dana Hrvatska je član Europske unije, a u tom vremenskom razdoblju nismo uspjeli ostvariti niti jedan od ciljeva s čijim bi se ostvarenjem standardom približili zemljama koje su desetljećima u toj zajednici država. Najnoviji primjer takvog neuspjeha svakako je, prema svemu sudeći, promašena kandidatura Hrvatske da Zagreb postane sjedište Europske agencije za lijekove (EMA) čime ostajemo jedna od rijetkih zemalja u Uniji koja na svom teritoriju nema sjedište neke od značajnijih europskih institucija ili agencija.

Zahvaljujući nesposobnim činovnicima u ministarstvu zdravstva i još nesposobnijem ministru Milanu Kujundžiću uspjeli smo tako ‘sklepati’ prijavu u kojoj nismo znali ni taksativno nabrojati europske metropole koje su zračnim putem povezane sa Zagrebom, a kamoli da se navede broj linija ili udaljenost do najznačajnijih europskih destinacija! Svim svojim dosadašnjim potezima na čelu ovog ministarstva Milan Kujundžić pokazao je kako nije dorastao poziciji ministra, ali u cijeloj ovoj priči definitivno čudi i inertnost Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je, prema svom djelokrugu rada, moralo aktivno sudjelovati u pripremi ove prijave kako bi se izbjegle paušalnosti u navedenoj prijavi.

Europska agencija za lijekove je itekako bitna institucija na razini Unije o čemu svjedoči kandidatura još 18 europskih gradova koji žele ugostiti ovu instituciju s godišnjim proračunom od 300 milijuna eura, gotovo 900 zaposlenih te 30 tisuća posjetitelja godišnje! Osim što je propuštena prigoda da se Zagreb vrati na kartu bitnih igrača farmaceutske industrije kroz regulatorna tijela, propuštena je i značajna ekonomska korist kroz nova zapošljavanja na radna mjesta s višim platnim razredom, ali i za stvaranje novih stručnjaka koji bi svoje znanje i vještine mogli implementirati u svojoj Domovini, a ne ‘preko granice’.

Ali od ministra zdravstva, koji se malo zaigra pa si umisli da je ministar financija pokušavajući na mala vrata uvesti poreze na cigarete, kavu i mobitele, nismo ni mogli očekivati bilo kakav uspjeh, kamoli da impresionira beskrupulozne briselske činovnike koji zaziru od same pomisli da će iz Londona morati seliti na periferiju Europske unije.

U konačnici, kada kao čelni čovjek ministarstva, čije bolnice duguju više od 8 milijardi kuna, Milan Kujundžić otvoreno kaže kako nema rješenja na nagomilane probleme, jedino je rješenje riješiti se takvog slučajnog ministra pa je i krajnje vrijeme za Andreja Plenkovića da napokon povuče takav potez! Bog i Hrvati!

Izjava Pere Ćorića HSP dr.Ante Starčević na temu nacionalnih praznika

Proslava nacionalnih praznika drugih država, pa čak i nacionalnih praznika država koje više ni ne postoje u Hrvatskoj je uobičajena svakodnevica. Posljednji u nizu takvih primjera je sutrašnje obilježavanje njemačkog državnog praznika Dana ujedinjenja Njemačke prilikom kojeg trgovački lanac Kaufland svojim djelatnicima daje slobodan dan, a kupcima ostavlja poruku za razumijevanjem što ne rade.

Na naš upit o razlogu uvođenja neradnog dana dobili smo odgovor kako je Uprava Kauflanda taj dan proglasila Danom djelatnika. Apsolutno poštujemo odluku ove značajne njemačke tvrtke da obilježava jedan od najvažnijih datuma povijesti svoje zemlje, no ostaje sporno što se jednako tako ne odnosi i prema nacionalnim blagdanima Hrvatske, zemlje u kojoj su Hrvati prošle godine u njihovim trgovačkim centrima potrošili više od 3,4 milijarde kuna!

Koristim ovu prigodu da građanima Njemačke čestitam njihov dan, ali ovim putem pozivam Upravu Kauflanda i sve nadležne da se očituju zašto hrvatskim djelatnicama i djelatnicima ne omogućava da na isti način obilježe hrvatski nacionalni Dan državnosti ili kršćanski blagdan Tijelovo. Na te dane Kaufland radi u velikim trgovačkim centrima cjelodnevno, a u manjima skraćeno.

Ovim i nizom drugih primjera poput različitih kamatnih stopa u stranim bankama u odnosu na banke-kćeri u Hrvatskoj ili različite kvalitete prehrambenih proizvoda u razvijenijim zemljama u EU u odnosu na RH, velike korporacije bankarskog i trgovačkog sektora navode nas da se zapitamo da li je Hrvatska danas zaista slučajna država gdje se poštuju propisi i regule europskih moćnika, a Hrvatsku se vidi tek kao neiscrpnu bazu za provođenje kolonijalističkih politika.

Savez udruga dragovoljaca HOS-a – aktivirati će se na problematici spomenika RSK

Savez udruga dragovoljaca HOS-a u sljedećem će se razdoblju aktivirati na problematici spomenika i spomen- ploča. Spomenike koje je između 1991. i 1995. na tada okupiranim područjima postavila vlast takozvane Republike Srpske Krajine (RSK).

U ovom je smislu i na prošlotjednoj konferenciji za novinare SUDHOS-a, na kojoj je objelodanjen dogovor s Vladom oko jasenovačke ploče, govorio i predsjednik krovne udruge bivših HOS-ovaca Borislav Barišić. On je tom prilikom najavio da se na području Hrvatske nalazi čak 39 spomenika vezanih na takozvanu RSK. Rekao je da je u sklopu dogovora s Vladom usuglašeno da u roku do 30 dana nekih od njih neće biti.

Jedan od prvih stvari na kojoj će SUDHOS inzistirati bit će mauzolej zapovjednika srpskih paravojnih jedinica u Borovom Selu Vukašina Šoškočanina. Naime, početkom svibnja 1991. postrojbe pod Šoškočanovim zapovjedništvom masakrirale su 12 hrvatskih policajaca koje su prethodno zarobili. U SUDHOS-u spominju da bi problem oko Šoškočanina mogao biti i u tome što se njegov mauzolej navodno nalazi na zemljištu, koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Na spomeniku među ostalim piše »I sada gledam Borovo, rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje«.

Osim spomenika SUDHOS će, kako je najavio njegov potpredsjednik Anto Đapić, pratiti situaciju oko dogovora s Vladom, te su spremni i za situaciju u kojoj bi mogao biti zabranjen pozdrav »ZDS«. Radimo intenzivne pripreme, raspisivanje peticije za referendum, ne oko »Za dom spremni«, već da se promijeni izborni zakon prema kojem manjinci neće moći na ovako nakaradan način zlorabiti svoju poziciju, dobivati saborske mandate po povlaštenom položaju da bi kasnije dijeliti hrvatsko društvo. Pupovac nanosi probleme i dijeli hrvatsko društvo, rekao je Đapić za televiziju N1. Međutim, kako neslužbeno doznajemo nije isključena ni mogućnost da SUDHOS organizira referendum i oko pozdrava »Za dom spremni«.

„Svi ste Vi Tomislav Saucha!“- dopis glavnog tajnika HSP AS Pere Ćorića

Svi ste Vi Tomislav Saucha!“

HSP AS najoštrije osuđuje političku trgovinu koju vodi i inicira Vlada RH, a rezultat iste je protuzakonito i antihrvatsko djelovanje činom skidanja i tzv. premještanje HOS-ove ploče iz Jasenovca. Uvodno se moram referirati na riječi predsjednika UDHOS-a grada Zagreba Ive Friščića kojima osuđuje sve one koji se nisu odazvali njihovom pozivu na postavljanje ploče. Kao legalisti podržali smo kroz Odbor za postavljanje ploče i Zagrebačku Skupštinu izradu i financiranje navedene ploče. Kao stranka, u najsnažnijem izaslanstvu odazvali smo se pozivu zagrebačkog UDHOS-a te sudjelovali u svečanosti postavljanja ploče u Jasenovcu 05.11.2016. godine. Sve navedeno učinili smo u najiskrenijoj vjeri da smo svi tada odali počast 11-orici hrvatskih vitezova, a nismo ni pomislili kako smo dio nečijeg folklora i predmet buduće trgovine koja je danas imala svoje finale.

Definicija „makijavelista“ i onih koji na taj način vladaju bila je do sada sposobnost vladanje bez morala i religije u čijem provođenju i očuvanju vlastitih pozicija su dopuštena sva sredstva. Andrej Plenković klasični je primjer lukavog, bezobzirnog i sebičnog političkog djelovanja, te sam uvjeren kako će se radi njega i definicija Makijavelizma redefinirati.

U vremenu kada župan sisačko-moslavački nema svog mišljenja,kada vladajuću većinu održavaju političari koji se prodaju za šerpu ribe,kada desnicom upravlja Milorad Pupovac,kada nepravda postaje zakon ,… HSP AS odbija biti dio takvog igrokaza, radije bi pristali da nam obuku luđačku košulju nego da nam obuku majicu s natpisom koju bi trebali nositi svi današnji akteri: “Svi smo mi Tomislav Saucha“! U dogovoru s istinskim predstavnicima HOS-a i drugih braniteljskih udruga , HSP AS će izraditi novu ploču i postaviti je u Jasenovcu s ciljem zaštite starog hrvatskog pozdrava „Za dom spremni“. On za nas nije bio i neće biti ustaški pozdrav, a kroz njega zaštitit ćemo sve vrijednosti proistekle iz pravednog i obrambenog Domovinskog rata.Navedeni korak je nužan što će se vrlo brzo potvrditi novim zakonom koji Vlada priprema za ožujak, a kroz njega će biti kriminilizirane sve Hrvatske svetinje.

S dužnim poštovanjem,

Glavni tajnik – Pero Ćorić

Hoće li HOS-ova ploča doživjeti sudbinu Gvozda?- donosimo izjavu dr.sc. Vlatke Vukelić

Danas je postalo zastrašujuće političko licemjerje koje brižno uzgajaju pojedinci. Dokaz za to je i burna rasprava oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, za koju sada pojedine politike tvrde kako ploča zbog pokliča „Za dom spremni!“ djeluje uznemirujuće na pojedine društvene strukture te to navode kao opravdan razlog za njezino uklanjanje.

Nije potrebno istaknuti kako su u općinskom vijeću koje je donijelo ovu odluku većinu činili vijećnici srpske nacionalnosti, iako Hrvati čine 95% stanovništva ovoga naselja. Naime, hrvatsko stanovništvo koje se vratilo na svoja uništena i spaljena ognjišta nakon „Oluje“ 1995. Odlučilo se za preimenovanje naselja zbog mrskog im imena Vrginmost, koje je za njih bilo simbol straha i razaranja.

Tako se naselje od 1996. do 2012. nazivalo imenom Gvozd, jer se i nalazi u podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada i sama tako zvala. Vladin povjerenik 1996. godine podnio je inicijativu za preimenovanje mjesta Vrginmost u Gvozd što je skupština Sisačko-moslavačke županije prihvatila.

Međutim, dana 11. lipnja 2012. godine općinsko vijeće Gvozda donosi odluku o promjeni imena naselja u Vrginmost. Nakon mnogih prosvjeda hrvatskog stanovništva, ovi društveni dušobrižnici koji se brinu o tome što je za naciju uznemirujuće,a što nije, nisu se niti oglasili. Jednostavno ih nije bilo briga što je tu simbol represije, proganjanja i zlostavljanja. Čak ih nije zanimala ni želja većine stanovništva.

Zadovoljili su se pukim formalnim administrativnim aktom, ne obazirući se na želje i traume lokalnog stanovništva. Ne možete jednima davati za pravo, a drugima to pravo nijekati, a prije svega ne možete najavljivati protuzakonite radnje i uništavati dušu naroda i duh stanovnika ratom napaćene Sisačko-moslavačke županije.

Ako već niste u stanju pomoći investicijama i planovima za revitalizaciju ovog područja, a onda prestanite maltretirati lokalno stanovništvo s jeftinim političkim floskulama i ostavite nam naš ponos i naše stoljetne pobjede netaknutim svetinjama.

Spomen ploča u Jasenovcu

Zakon se nije mijenjao zbog ćirilice u Vukovaru, ne smije ni zbog ploče u Jasenovcu!

Skoro godinu dana nakon postavljanja spomen ploča palim bojovnicima HOS-a u Jasenovcu, dio hrvatske političke javnosti ne želi se pomiriti s tim dostojanstvenim činom odavanja pijeteta mladićima koji su stvarali hrvatsku državu. Jedanaest pripadnika 1. satnije HOS-a „Ante Paradžik“ pod HOS-ovim znakom s natpisom „Za dom spremni“ stvarali su, branili i oslobađali Hrvatsku. To je jedina bitna činjenica koju neki žele razvući sve do vremena Drugog svjetskog rata.

Na samom činu otkrivanja spomen-ploče u Jasenovcu 04.11.2016., u prigodnom govoru, nakon ratnih zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga, kao jedini predsjednik političke stranke gospodin Hrvoje Niče, izrazio je tragičnost situacije kako su tek 21 godinu nakon oslobođenja Jasenovca, pali hrvatski vitezovi dobili svoje spomen-obilježje.

Nažalost, onima koji Hrvatsku nikada nisu željeli i takav skromni podsjetnik na poraz njihove ideologije prevelik je trn u oku do te razine da su spremni rušiti hrvatsku Vladu!

Mario Huis, Dino Simić, Zlatko Klasić, Ivan Bebić, Miroslav Martinovski, Miro Petrin, Davor Milaković, Slavko Jager, Željko Grgić, Željko Barić i Milan Špoljarević hrvatski su vitezovi koji su živote dali u obrani Jasenovca s pozdravom „Za dom spremni“ i svaka preinaka na spomen-ploči ili uklanjanje iste bio bi klasični revizionistički potez.

Spomen-ploča u Jasenovcu postavljena je u skladu sa svim zakonima RH, jer da nije tako već odavno bi bila skinuta.

Mladen Pavković: Sramna pomirba sramnog Jakovine!

tvrtkojakovinaotvoreno

Povjesničar Tvrtko Jakovina nastavlja sramotiti sebe i instituciju u kojoj je zaposlen. Naime, objavio je tekst „Je li vrijeme za trajnu pomirbu Hrvata i Srba“ (Globus, 25. kolovoza 2017.) te još jednom pokazao i dokazao da „ništa ne razumije“.

Taj članak više liči na „kuhanu kašu“ nego na ozbiljno štivo. Kao prvo, kad ga pročitate, imate dojam da ga je pisao neki srbijanski povjesničar, a drugo, nema ni rep ni glavu. Ovom nadobudnom člankopiscu profesori bi sigurno rekli – Sjedni- jedan!

Jakovina se zalaže da se toliko godina nakon hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Hrvatska i Srbija pomire, kao što su to nekada učinili Njemačka i Francuska. Zatim u ovom zbrčkanom članku navodi da bi „pomirenje trebalo biti takvo da se svako proljeće, jesen i ljeto ne pune žestokim izjavama vezanim uz prošlost, Jasenovac, Vukovar ili Oluju“.

Dakle, drugim riječima sve bi to i slično trebalo zaboraviti, podvući crtu i krenuti ispočetka, kao da se od 1990.-1995. ništa nije dogodilo. Ovaj nazovi povjesničar očito nema blage veze što Hrvatima znači Vukovar, a poglavito Vojno-redarstvena operacija Oluja, odnosno da se preko toga ne može i neće prijeći, prije svega zbog nevinih žrtava. Da je ovaj čovjek sudjelovao u Domovinskome ratu, a mogao je (rođen je 1972.) vjerojatno bi drugačije razmišljao i ne bi „prodavao“ maglu. A da drugačije razmišlja nikada ne bi mogao biti suradnikom jednog Ive Josipovića.

Za pomirbu, najmanje su važne riječi, odnosno pojedine izjave. S obzirom da je Hrvatska bila napadnuta i da je agresor bila Srbija, uz Crnu Goru, zločinačku JNA i domaće izdajnike, (povjesničar bi to morao znati) onda je prijeko potrebno da prvo Srbija prizna svoju ulogu u Domovinskome ratu, da se ako ništa drugo ispriča, zatim da plati ratnu odštetu, vrati opljačkano te da razotkrije gdje se još nalaze masovne i ine grobnice Hrvata.

To je minimum minimuma.

Jakovina potom ističe da je „pomirenje Srba i Hrvata važno i zato što će u tome slučaju Hrvatska biti stabilnija iznutra“, da „pomirenje treba biti takvo da se ne zatrese svakih nekoliko tjedana, da ga ne zaljulja priča o uhićenju branitelja, da se ne tužakaju u Europi“…Onda navodi da bi „Hrvatska i Srbija mogle krenuti od činjenice da su naša glavna otvorena pitanja zatvorena“ te da „nevraćene umjetnine, nestali i nepokopani, izbjegli i obnova imovine, pa i vojna imovina, sve bi se to 22 godine nakon rata moralo  moći razriješiti, a da se ne opterećuju odnosi na najvišoj razini“.

Ovo samo taj i takav povjesničar razumije. Kako se to može razriješiti a da se „ne opterećuju odnosi na najvišoj razini“? Ma,odi spat, Jakovina!

Člankopisac sugerira da se pomire Srpska pravoslavna i Katolička crkva u Hrvata ta da „društvo osudi one biskupe koji ljube ruke ratnim zločincima ili čine ono što s vjerom nema veze“. S obzirom da piše u množini, na koje je to biskupe mislio i na koje ratne zločince?

Ovaj čudni povjesničar dijeli lekcije i hrvatskim braniteljima, pa ih uči, kao vjerojatno i svoje studente na fakultetu, da „nitko tko se borio na hrvatskoj strani ne smije vjerovati da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini“.

Zamislite  da je to ili nešto slično  ovaj „pizdun“ rekao Josipu Brozu Titu nakon II. svjetskog rata! To, da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini razne jakovine se ne usude reći ni danas za NOB-e, a kamoli da se usude reći da je nakon toga rata bilo strašnih komunističkih zločina.

Ova njegova „umna misao“ nije ništa drugo nego izjednačavanje žrtve i agresora!

U biti, to je i cilj njegove „pomirbe“, to je ono za što se taj i takav (godinama) zalaže!

Jakovina je također mišljenja da „stvarne promjene  neće biti dok je ploča „Za dom spremni“ u Jasenovcu, dok se pokušavaju postaviti nove ploče, kada se ministri u vladi slikaju na koncertima koji započinju ustaškim usklicima“.

Opet i opet ne govori istinu. Spomen ploča koju naziva „Za dom spremni“ je spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskome ratu, a nikako ne poginulim borcima NDH-a. To bi barem morao znati. A koncert o kojem govori, a odnosi se na Marka Perkovića Thompsona, ne počinje s „ustaškim usklicima“ već onim usklicima s kojima su se borili hrvatski branitelji 1991. Što tada ovaj i ovakav nije rekao hrvatskim dragovoljcima, recimo u  Vukovaru, Osijeku, Voćinu, Pakracu, Vinkovcima, Kninu i drugim gradovima i mjestima, da na rukavima ne nose oznaku HOS-a na kojoj piše „Za dom spremni“ ili bolje da pod tom oznakom ne ginu za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu?

Dakle, gdje si, gospodine ili druže Jakovina, bio 1991.?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Sufinanciranjem maturalnih putovanja u Hrvatskoj riješit će se problem sigurnosti maturanata!

Nedavni teroristički napadi u Španjolskoj još su jednom pokazali svu ranjivost hrvatskog sustava obrazovanja i odgoja. Premda je Barcelona već desetljećima jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, ovaj stravični slučaj koji su uzrokovali islamski teroristi pokazao je kako Ministarstvo obrazovanja malo ili čak nikako ne upravlja sigurnosti više od 30 tisuća maturanata koji preko domaćih putničkih agencija na maturalac putuje u inozemstvo.

Odgovor ministrice obrazovanja Blaženke Divjak kako o odlasku maturanata na ovakvu rizičnu destinaciju odlučuju školski odbori, odnosno roditelji koji su ucijenjeni od strane putničkih agencija, pokazuje kako su srednjoškolci prepušteni sami sebi od nabavke školskih udžbenika i opreme, odlaska na maturalna putovanja pa sve do traženja radnih mjesta kada uskoro izađu iz školskih klupa.

Nikome se ne smije zabranjivati da odlaze na određene destinacije niti ikome sa zdravim razmišljanjem to pada na pamet, no Hrvatska kao država mora uspostaviti sustav koji promovira domaće destinacije. Zemlja koja posjeduje niz spomenika kulturne i prirodne baštine pod okriljem UNESCO-a uz iznimno izgrađenu turističku infrastrukturu itekako može biti dovoljna hrvatskim maturantima da nezaboravne maturalne trenutke provedu u svojoj zemlji.

Vlada Republike Hrvatske s ciljem zaštite hrvatskih maturanata, a posredno i produženjem turističke sezone u rujnu, mora pronaći model subvencioniranja maturanata koji odluče maturalac provesti u Hrvatskoj. Samo uvođenjem vaučera vrijednosti od 500 do 1.000 kuna po maturantu za odlazak na maturalac koji bi se mogao iskoristi samo u Hrvatskoj, uz jednostavniju kontrolu sigurnosti maturanata omogućilo bi još i roditeljima slabijeg imovinskog stanja da svoju djecu otprate na nezaboravno putovanje, što bi posredno dovelo i do povećanja domaće potrošnje te produžavanja turističke sezone.

Stoga ovim putem tražimo od Ministarstva obrazovanja i Ministarstva turizma da krenu u ovom smjeru rješavanja ovakvih problema u budućnosti, jer će se na taj način riješiti problemi sigurnosti te će se promovirati domaće turističke vrijednosti u odnosu na strane!