• Danas je: Srijeda, 24 srpnja, 2024

Jesu li zaista maske obvezne ako konobari rade na otvorenome?

Ministar zdravstva Vili Beroš našao se na naslovnicama većine hrvatskih medija zbog objave o kavi koju je pokušao popiti u jednom kafiću na našoj obali, ali je poslužen bez maske. Vijest ne bi ni došla u javnost da sam Beroš o tome nije pisao na Twitteru.

Incident se dogodio u Zadru, gdje je ministar cijepio igrače i navijače košarkaškog kluba Zadar te ostale građane u Sportskom centru Višnjik. Kako ministar navodi, problem je nastao zbog toga što konobarica nije nosila masku na otvorenom.

“Želio sam danas popiti kavu u jednom jadranskom kafiću. No, kako je konobarica i na moju molbu odbila nositi masku, tako sam i ja morao odbiti biti gost u tom lokalu. Odgovorno ponašanje je dužnost svih nas.”, napisao je Beroš.

Podsjetimo, popuštanje je uslijedilo prošlog mjeseca. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Nužne epidemiološke mjere na snazi su do 15. lipnja 2021.

U Odluci je navedeno kako su maske obvezne “ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru”. Ipak u većini objekata na otvorenom je taj razmak veći i konobari zbog vrućine i rada na otvorenom ne nose maske. Za zaposlene u ugostiteljskim objektima je također obavezno dnevno mjerenje tjelesne temperature u jutarnjim satima, preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru i poželjne su jednokratne zaštitne rukavice. Gosti također nisu obvezni nositi maske.

preporukama HZJZ-a također nije navedeno da su maske obvezne na otvorenom.

Ugostitelji već mjesecima upozoravaju na “nepravdu prema ugostiteljima u cijeloj zemlji”. Isticali su kako je odluka da se radi na terasama diskriminatorna, jer ni na Jadranu, kao ni u kontinentalnom dijelu zemlje vremenske prilike zadnjih tjedana nisu naklonjene za boravak vani, čime su ugostitelji već mjesecima nezadovoljni i uskraćeni za ostvareni prihod.

Beroš o maskama prošle godine

U ožujku prošle godine, kada se o pandemiji znalo znatno manje nego danas, Beroš je govorio o maskama sljedeće:

“Kada je riječ o maskama, važno je da zdravstveni radnici imaju zaštitnu opremu. Osigurali smo ih dovoljno. Razmišljamo o intenzivnoj nabavi velikog broja maski i za duži period. (…) Nošenje maske se nije pokazalo posebno protektivnim u općoj situaciji. Da je to tako, svi bi nosili maske i nitko se ne bi zarazio.”, kazao je tada Beroš.

Samo nekoliko tjedana kasnije ministar zdravstva postao jedan od najvećih zagovornika nošenja zaštitnih maski.

Ostao dužan 2 kune?

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš alarmirao nadležne i prijavio kako je došao u kafić na Narodnom trgu u Zadru gdje mu je kavu poslužila konobarica bez maske, nakon čega je demonstrativno otišao, gosti kafića ispričali su kako je ministar ostao dužan, odnosno da nije u potpunosti podmirio račun.

Račun za dvije kave iznosio je 22 kune, a on je na stol bacio 20 kuna. Beroš je tu informaciju demantirao.

“Ostavili smo 22 kune, potpuno jasno i otišli. Tko god tvrdi da nismo ostavili novac ću ga tužiti jer ja nisam imao sitnog pa je moja supruga izvadila dvije kune u komadu.”, kazao je Beroš.

No, čini se kako je njegovo dugovanje podmirio zapovjednik zadarske Civilne zaštite Mate Lukić, piše Kalelarga info.

Lukić je potvrdio da je podmirio račun.

“Istina je, platio sam preostale dvije kune i ostavio napojnicu umjesto ministra. Ostao je dužan, pa su konobarice bile u strahu da će ih kazniti inspekcija.”, kazao je Lukić.

Kazao je i kako su obavili nadzor ugostiteljskog objekta te da je osoblje nosilo maske.

“Djelatnica koja je poslužila ministra ima urednu liječničku dokumentaciju da zbog zdravstvenih razloga ne treba nositi masku. Ima respiratorne probleme. Ostalih pet djelatnika poštivalo je epidemiološke mjere.”, kazao je Lukić.

Ministar je u ponedjeljak novinarima odgovorio na pitanja koja se tiču slučaja.

“Čuo sam se s vlasnikom kafića i nije upitno jesam li ostavio cijeli iznos .”, započeo je Beroš odgovor na pitanje novinara te upitao kako bilo da je on ostao sjediti tamo, a vidi da se ne poštuju mjere.

“Ja se ispričavam ako je djelatnica imala zdravstvene tegobe i mogla mi je to reći, ali nije. Njena kolegica također nije imala masku, je li imala i ona zdravstvene tegobe? Boli me to kao čovjeka i nije stvar u dvije kune. Pa želimo poslati poruku sigurnosti, naputci su jasni, potrebno je nositi maske i radi svoje zaštite i zaštite drugih. Bit će mi drago ako ova priča osvijesti stanje u javnosti. Piće nisam konzumirao upravo zbog te poruke koju šaljem i nisam ostao dužan dvije kune .”, još je jednom obranio svoj stav Beroš.

Komentari na društvenim mrežama: “Sramotno ponašanje jednog ministra”

Brojni su komentatori na mreži Twitter reagirali na ministrovu objavu.

Jedan je korisnik upozorio ministra na licemjerje i dvostruke standarde, priloživši sliku s parlamentarnih izbora 2020. godine, na kojoj ministar ne nosi masku, a nalazi se u neposrednoj blizini mnoštva ljudi – također bez maski.

Drugi je ukazao na “sramotno ponašanje jednog ministra”, uz poruku:

“Tako se izderavati na konobaricu i ponižavati je pred svima. To može samo nula od čovjeka, koji ne smije kod kuće ni zucnuti pa se otresa na druge. Liječite svoje komplekse i frustracije kod kuće a ne na onima koji vam zarađuju plaću.”

Jedan je pratitelj ispod ministrove objave ponovio njegovu izjavu o sprovodu Milana Bandića kako “virus nije šampion skoka u dalj – pogotovo na otvorenom”.

Ministar se oglušio na komentare građana ispod objave.

Izvor: narod.hr