• Danas je: Ponedjeljak, lipanj 18, 2018

Krivac za ISELJAVANJE SLAVONIJE namjestio šefu Šuma milijunske bonuse!

Koliko točno Pavelić, Marija Vekić i Ivan Ištok traže novca, nisu htjeli otkriti. Prema odredbama tajnog ugovora, trebali bi dobiti ukupno 5,28 milijuna kuna bonusa! Pavelić, koji je Jakovinin prijatelj, treba dobiti najviše -2,267 milijuna, a Vekić i Ištok kao članovi uprave po 1,5 milijuna kuna bonusa! Omogućio im je to tajnim ugovorom Tihomir Jakovina, bivši ministar odgovoran i za blokadu 1,23 milijarde kuna EU poticaja, jer je novac namijenjen malim poljoprivrednicima, namještao ‘velikim igračima’

Jedan od glavnih krivaca za golemi val iseljavanja iz Slavonije, bivši ministar poljoprivrete Tihomir Jakovina– koji je milijune eura EU poticaja namijenjenih malim poljoprivrednicima protuzakonito dijelio isljkučivo ‘velikim igračima’, ponovno je došao u centar pozornosti novim nečuvenim skandalom s tajnim bonusima u ugovoru kojega je namjestio svojem prijatelju Ivanu Paveliću, direktoru Hrvatskih šuma!

Sad su Pavelić i još dvoje članova uprave Hrvatskih šuma zatražili isplatu milijunskog bonusa na koji imaju pravo po tajnom ugovoru koji im je dao bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, piše Ivan Pandža u 24 sata.

Koliko točno Pavelić, Marija Vekić i Ivan Ištok traže novca, nisu htjeli otkriti. Međutim, prema odredbama tajnog ugovora, ispada da bi zajedno trebali dobiti ukupno 5,28 milijuna kuna bonusa odjednom za protekle tri godine. Pavelić, koji je Jakovinin prijatelj, treba dobiti najviše –2,267 milijuna, a Vekić i Ištok kao članovi uprave po 1,5 milijuna kuna bonusa! Pavelić inače ima mjesečnu plaću 17.720 kuna, Ištok 17.181 kunu, a Vekić 16.188 kuna.

Romić odbio isplatiti milijunski iznos

Iako su mogli tražiti bonus svake od zadnje tri godine, iz Hrvatskih šuma su redovito poručivali da oni ne isplaćuju bonuse članovima uprave. Novac su zatražili nedavno, kad je postojala opasnost da ih smijeni novi ministar poljoprivrede Davor Romić iz Mosta. Romić je odbio isplatiti milijunski bonus i dobio tužbu kojom se traži novac. Proces na sudu bi uskoro trebao početi jer je ministar Romić prije nekoliko dana dostavio svoj odgovor na tužbu. Romić je inače u ime države, koja je vlasnik Hrvatskih šuma, jedini član skupštine društva.

Iako nam je ta informacija potvrđena, niti Hrvatske šume niti Ministarstvo poljoprivrede nisu željeli o iznosima upravo zbog tajnosti ugovora.

– Uprava je u skladu s ugovorima o radu tražila od skupštine Društva ispunjenje svih ugovorenih elemenata. Kako se ugovori o radu uprave smatraju poslovnom tajnom, nismo u mogućnosti davati daljnje informacije – odgovorili su nam iz Hrvatskih šuma.

Iz Ministarstva poljoprivrede nisu nam također odgovorili ništa detaljnije kad smo ih pitali za istinitost navoda da su sva tri člana uprave zatražila isplatu bonusa i o kojim iznosima je riječ.

No iako je iz odgovora Hrvatskih šuma jasno da je cijela uprava zatražila bonuse, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da su zasad samo dva člana tužila.

– Ne možemo otkriti više informacija jer se vodi sudski spor – odgovorilo je ministarstvo.

Jakovina je 2012. ugovorio s Pavelićem, Ištokom i Vekić odredbu da svake godine imaju pravo na isplatu postotka dobiti Hrvatskih šuma ako ona bude veća od dobiti u 2009., 2010. ili 2011. godini. Pavelić ima pravo na 0,75 posto iznosa od razlike u dobiti, a ostalo dvoje članova po pola posto.

“Pumpali su dobit”

Takve odredbe nemaju ostali direktori u državnim tvrtkama, a to je i izvan kriterija o nagrađivanju direktora koje je prošla vlada donijela. Njihovi eventualni bonusi ovise o poslovanju, ali su ograničeni na postotak plaće, nikako nemaju pravo na postotak dobiti. Pavelić je inače dobar Jakovinin prijatelj. Dok je još bio u osiguranju Helios, upravo je Pavelić posudio 60.000 eura Jakovini kad mu je poljoprivredna apoteka zapala u probleme.

Hrvatske šume su lani imale neto dobit od čak 186,4 milijuna, a prethodne dvije godine 111,8 milijuna i 74 milijuna. To je znatno više od prethodne tri godine.U Hrvatskom sindikatu šumarstva su zgroženi takvim odredbama u ugovoru, za koje nisu znali.

– Sad očito Pavelića i upravu ne zanima kako će javnost reagirati. Oni su pumpali dobit otpustivši 1100 radnika i dižući cijene. Tri godine prije njih bile su krizne, spašavana je cijela drvna industrija i zato dobit nije bila velika. Sad je usporedba dobiti s te tri godine poslužila upravi da uzme milijune. Cijelo vrijeme sva otpuštanja i neisplate ugovorenog novca radnicima uprava je pravdala dobrobiti društva. Sad je jasno da su radili za svoju dobrobit – kaže Željko Kalauz, predsjednik sindikata. Njemu je neshvatljivo da imaju tajne ugovore, a isplatu milijunskih bonusa smatra nemoralnom.

Iako je kolega iz 24 sata zvao bivšeg ministra Jakovinu i poslao mu poruku sa zamolbom za komentar o ugovorenim bonusima, on mu nije odgovorio.


Zbog muljanja Jakovine, EK stopirala isplatu 1,23 milijarde kuna poticaja!

Europska komisija je, da podsjetimo, ranije stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna, zbog ‘muljanja bivšeg ministra Jakovine i njegovih suradnika’.

U nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima potpora iz Programa ruralnog razvoja koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine.

“Nadzor smo aktivirali jer smo imali ozbiljne sumnje u stvaranje umjetnih uvjeta, s obzirom da su poduzeća koja su dobila potpore osnovana tri mjeseca prije objave natječaja, imala su iste vlasnike i adrese, svi projekti su potpuno komplementarni, a tražene potpore odgovaraju maksimalnom iznosu”, kaže Borchmann.