• Danas je: Petak, 14 lipnja, 2024

Pravobraniteljica za djecu bez odgovora na pitanje Narod.hr-a zašto nije reagirala na pretres djece na Maksimiru

Pitali smo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević zašto nije reagirala kad su BBB upozorili kako je osiguranje prilikom ulaska na Maksimir odlučilo vrlo detaljno pretraživati čak i djecu, a išlo se toliko daleko da su mališanima skidane tenisice. Odgovor koji smo dobili nije donio odgovor na ključno pitanje.

“Za postupke redara koji su u subotu, 17. listopada 2020., prije utakmice GNK Dinamo i HNK Gorica obavljali kontrolu ulaska u stadion, te su tom prilikom pretraživana i djeca na način koji je za njih mogao biti neugodan i uznemirujući, saznali smo iz medija. Tim putem saznali smo i za naknadno reagiranje GNK Dinamo čiji su predstavnici izrazili žaljenje zbog postupanja pojedinaca iz redarske službe naglasivši da je postupanje neprihvatljivo i nije sadržano u bilo kojoj uputi Kluba ili planu osiguranja. Saznajemo i da su se ispričali djeci i roditeljima što bi, s obzirom na okolnosti slučaja, svakako bila i naša preporuka Klubu.
U međuvremenu smo o tom događaju primili i službenu pritužbu Udruge članova Dinama Dinamo to smo mi.
Kako bismo stekli puni uvid u konkretan slučaj zatražili smo izvješće Ministarstva unutarnjih poslova – Uprave kriminalističkih poslova te im preporučili da provedu nadzor u skladu s važećim odredbama Zakona o privatnoj zaštiti. S tim u vezi očekujemo postupanje nadležnoga Ministarstva.
Smatramo da ovakvi slučajevi generalno ukazuju na potrebu dopune važećih propisa i propisivanja ovlasti prema djeci u Zakonu o privatnoj zaštiti na način da se predvidi poseban položaj djece i regulira potreba obzirnog postupanja prema njima, za što smo se zauzimali i u našim dosadašnjim normativnim inicijativama”, stoji u odgovoru na upit Narod.hr-a.

Pitanje koje smo joj poslali je: “Zašto niste reagirali na slučaj pretresa djece prije utakmice na Maksimiru?

Podsjetimo, pravobraniteljicu je zbog nereagiranja prozvao Marko Sladoljev.

Iz Dinama su se također osvrnuli na ovo postupanje.

“Navodimo sljedeće: GNK DINAMO izražava žaljenje zbog postupanja pojedinca iz redarske službe koji je bez takve upute Kluba, neprofesionalno i netaktično te van razumne potrebe vršio pregled dječaka. U tom smislu ispričavamo se dječaku i njegovim roditeljima te ćemo napraviti sve što je potrebno da se takva postupanja više nikada ne dogode. Neovisno o tome što je ponašanje većeg dijela gledatelja na sjevernoj tribini i jučer bilo obilježeno govorom mržnje i uporabom pirotehnike, a suzbijanje čega je i osnovni zadatak sigurnosnih službi na stadionu, postupanje redara iz objavljene video snimke koju nam je neprihvatljivo i nije sadržano u bilo kojoj uputa Kluba ili planu osiguranja”, stoji u priopćenju koje potpisuje Dinamo o ovom slučaju.

Izvor: narod.hr