• Danas je: Subota, 20 travnja, 2024

Rimac Nevera je hrvatski serijski hiper automobil, najsnažniji i s najboljim ubrzanjem na svijetu

Od salona automobila u Ženevi 2018. godine do danas za Matu Rimca i njegovu kompaniju bio je dug put – pretvoriti tada prikazani strujni hiper automobili C_Two u serijski model. Tehnički podaci tada prije tri godine zapanjili su automobilističku javnost – 1914 KS i 2300 Nm okretnog momenta, ubrzanje do 100 km/h iz stajanja za 1,85 sekundi te najveća brzina od 412 km/h, piše jutarnji.hr.
Premda je bilo i onih koji su odmahnuli rukom i doživjeli C_Two kao još jedan od lijepih i snažnih prikazanih koncepta koji nikad neće ugledati seriju, Mate Rimac je svoj san pretvorio u stvarnost i danas predstavio gotov automobil u serijskom izdanju. A električni hiper automobil iz Svete Nedelje ima i novo ime – Nevera koje najbolje opisuje njegov karakter. Nevera je, naime, nama u Hrvatskoj, posebice ljudima s juga zemlje uz obalu dobro poznata pojava, a riječ je o neočekivanoj i snažnoj mediteranskoj oluji koja juri otvorenim morem.
Uz poboljšanja i unapređenja svih komponenti i sustava sada predstavljen kao produkcijski model koji je dizajniran, razvijen i proizveden u Hrvatskoj, Nevera će biti homologirana za cijeli svijet. Nikada u povijesti nije postojao automobil poput Rimac Nevere, potpuno električnog hiper automobila sljedeće generacije koji otvara nove dimenzije u cestovnim performansama.
U odnosu na koncept brojke ostaju iste: s 1914 konjskih snaga iz četiri elektromotora, Nevera može ubrzati do 100 km/h za 1,85 sekundi, a do 100 milja na sat za samo 4,3 sekunde. Zapanjujuće ubrzavanje zadržava tijekom cijelog ciklusa punog gasa i dostiže 300 km/h od starta za 9,3 sekunde.
“To je to. Ovo je automobil koji sam sanjao kad sam prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom – našim hiperautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve i podigne ljestvicu, da podigne standarde za automobile visokih performansi. Ne samo u performansama, nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu. Kad smo prvi put predstavili C_Two, postavili smo izuzetno visoke ciljeve. Ali smo od početka tražili načine kako da ih nadmašimo.”, objašnjava Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobil.
Rimac teži učinkovitom inženjerstvu u svakoj fazi, a ta je filozofija primijenjena u bezvremenski elegantnom dizajnu Nevere po načelu “forma slijedi funkciju”. To je načelo primijenjeno na svakom pojedinom detalju, uključujući Rimčev karakteristični oblik “kravate” na bočnoj karoseriji automobila.
“Još od 17. stoljeća kravata je simbol hrvatske snage i identiteta, a mi smo joj prvi put odali počast na našem Concept_One automobilu 2011.”, otkriva direktor dizajna Rimac Automobila, Adriano Mudri. “Kao i svaki drugi element dizajna, kravata ima i ključnu funkciju za performanse Nevere, jer služi kao usisnik zraka za stražnje sustave hlađenja.”

Izvor : narod.hr