• Danas je: Utorak, 28 rujna, 2021

U Bleiburg stiglo 20 tisuća ljudi

Danas se u Bleiburgu održava komemoracija povodom 71. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta.

Prema Bleiburškom polju na se održava središnja komemoracija uputili su su se potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Sabora Željko Reiner, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, Robert Podolnjak, Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, ali i bivši ministar branitelja Mijo Crnoja, a komemoraciji i misi koja se održala u 12 sati prisustvovao je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Kako prenosi N1 televizija, na Bleiburgu se okupilo oko 20 tisuća ljudi. Obilježavanje 71. obljetnice bleiburške tragedije organizirao je Počasni Bleiburški vod, koje se od ove godine, prema odluci predsjedništva Sabora, ponovno održava uz supokroviteljstvo Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković jučer je posjetio Tezno i Bleiburško polje, pručivši pritom kako “Bleiburško polje i postaje Križnog puta simboliziraju tragediju hrvatskog naroda koja se dogodila u osvit pobjede nad fašizmom i nacizmom. Tada je totalitarni komunistički režim počinio masovna djela nasilja koja su predstavljala kršenja temeljnih ljudskih prava, pa i najvrjednijeg ljudskog prava – prava na život.” Orešković je dodao i da svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

Zaustavljeni zbog puške

Na Bleiburgu se pojavio i čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov koji je ovom prilikom u postu na Facebook profilu istaknuo da je “vrijeme da Hrvatska prestane biti talac prošlosti i podjela koje nameću neodgovorni političari i na tim podjelama parazitiraju”, zaključio je Petrov.

Kako javlja Index, austrijski policajci zaustavili su počasni vod HV-a i nisu im dozvolili da pristupe komemoraciji s puškama. Dnevnik prenosi da se incident navodno dogodio zato što Austrijanci nisu lokalnoj policiji proslijedili obavijest da je sve uredno prijavljeno.

Novinarka austrijskog lista derStandard Olivera Stajić javlja na Twitteru da će se službena press konferencija austrijske policije o ovom incidentu održati u 15 sati.

I:telegram.hr