• Danas je: Subota, 18 svibnja, 2024

Eurosong: Roko Blažević nije uspio, Hrvatska ostala bez finala

Hrvatski predstavnik za pjesmu Eurovizije Roko Blažević u četvrtak navečer nije se uspio plasirati u finale 64. po redu tog glazbenog natjecanja koje se ove godine održava u Tel Avivu, nakon što se u drugoj polufinalnoj večeri s izvedbom pjesme The Dream natjecao u konkurenciji izvođača iz 18 zemalja.

U drugoj polufinalnoj večeri tražilo se najboljih 10 izvođača, a u finale, koje se održava u subotu, 18. svibnja, plasirali su se pjevači iz Sjeverne Makedonije, Nizozemske, Albanije, Švedske, Rusije, Azerbejdžana, Danske, Norveške, Švicarske i Malte.

Blažević je nastupio deseti po redu s pjesmom The Dream autora Jacquesa Houdeka, Andree Čubrić i Charlija Masona, a osim predstavnika Hrvatske, plasman u finale nisu uspjeli ostvariti ni izvođači iz Armenije, Irske, Moldavije, Latvije, Rumunjske, Austrije i Litve.

U utorak je održana prva polufinalna večer, a u borbi predstavnika iz 17 zemalja ulazak u finalno natjecanje osiguralo je također najboljih deset izvođača – iz Češke, Grčke, Bjelorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Australije, Islanda, San Marina i Slovenije.

Geslo ovogodišnjeg Eurosonga je Usudi se sanjati (Dare to Dream), a održava se u Tel Avivu zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjedi pjevačice Nette Barzilai s pjesmom Toy, kojom je otvorila i natjecanje u utorak.

Takozvanih “pet velikih” – Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska automatski ulaze u finale jer daju najveći financijski doprinos Europskoj uniji radiotelevizija koja producira natjecanje. Dodatno ulazi i Izrael kao zemlja domaćin, pa će tako u finalu sudjelovati ukupno 26 izvođača.

Izvor: narod.hr/hina