• Danas je: Subota, 18 svibnja, 2024

Evo kako se glasovalo po gradovima i županijama: Bulj uvjerljivo pobijedio u Sinju

Hrvatska nakon drugog kruga lokalnih izbora dobiva osam župana, među njima i Grad Zagreb koji ima status županije, dok je sedam dosadašnjih župana potvrdilo svoje pozicije prema neslužbenim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju.
Drugi krug lokalnih izbora održao se u 432 grada i općine. Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje je župan izabran u drugom krugu. Glasalo se i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.
Šestero župana izabrano je prije dva tjedna u prvom krugu i to Antonija Jozić (HDZ/HSU) u Požeško-slavonskoj županiji, Igor Andrilović (HDZ/HSLS) u Virovitičko-podravskoj, Ivan Anušić (HDZ i partneri) u Osječko-baranjskoj, Danijel Marušić (HDZ i partneri) u Brodsko-posavskoj, Željko Kolar (SDP/HSS/HSU) u Krapinsko-zagorskoj županiji i Matija Posavec (nezavisni) u Međimurskoj županiji.
Među novim čelnicima županija su dvije žene, uz Jozić tu je i Martina Furdek-Hajdin (HDZ/HSLS).
Uz Zagreb, Split, Osijek i Rijeku, najzanimljivije bitke vodile su se u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Vukovarsko-srijemskoj, ali i Koprivničko-križevačkoj županiji. Od gradova najneizvjesniji su i najzanimljiviji bili Vukovar, Sisak, Zadar, Makarska, Trilj i Sinj.
Evo neslužbenih rezultata DIP-a za pojedine gradove i županije:
U Ličko-senjskoj županiji HDZ-ov Ernest Petry pobijedio je Darka Milinovića. Petry ima 12.097 glasova, a Milinović 10.137 glasova.
U Šibensko-kninskoj županiji Marko Jelić vodi ispred HDZ-ovog Gorana Pauka, i čini se da će HDZ izgubiti tu županiju (Jelić je osvojio 25.458 glasova, a Pauk16.366 glasova), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji HDZ-ov Blaženko Boban pobijedio SDP-ovog Ranka Ostojića.
I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana sa dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 51,66 posto glasova.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji vodi HDZ-ov Damir Dekanić s 27.575 glasova. Njegov protukandidat Josip Dabro ima 20.981 glas.
U Sisačko-moslavačkoj županiji prednost ima HDZ-ov Ivan Celjak s 37.713 glasova, ispred Daniela Berdaisa (SDP i partneri) koji prema rezultatima DIP-a ima 15.049 glasova.
U Zagrebačkoj županiji nakon obrađenih svih glasova prednost ima HDZ-ov Stjepan Kožić s 41.865 glasova, ispred SDP-ovog Mihaela Zmajlovića koji ima 35.967 glasova.
U Vukovaru Ivan Penava ima 5.392 glasova, dok HDZ-ov Nikola Mažar ima 4.529 glasova.
U Istarskoj županiji župan ostaje IDS-ov, odsada će to biti dosadašnji gradonačelnik Pule Boris Miletić (IDS, ISU-PIP, Zeleni) s osvojenih 50,16 posto glasova dok je njegov Danijel Ferić (SDP) osvojio 49,84 posto.
IDS je, čini se, izgubio Pulu. Filip Zoričić iz Nezavisne liste ima 10.666 glasova, dok Elena Puh Belci iz IDS-a ima 8.225 glasova.
MOST je ipak, čini se, dobio jednog gradonačelnika. Prema rezultatima Miro Bulj u Sinju ima 6.854 glasa, ispred HDZ-ovog Igora Vidalina koji ima 2.968 glasova.
Od gradova izdvajamo i Samobor. Prema rezultatima, HSS-ov Željko Stanec kojega je podržao i SDP gubi od Petre Škrobot iz Fokusa koja vodi s 7.785 glasova. Stanec ima 6.562 glasa.
U Sisku se vodila mrtva trka između Kristine Ikič Baniček i Željke Josić. Ikić Baniček osvojila je 9.539 glasova, a Željka Josić 8.486 glasova.
Prema rezultatima, utrku gubi dosadašnji gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Magdalena Komes iz HDZ-a ima 5.718 glasova, a Dumbović 3.752 glasa.
I Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) sa osvojio 57,89 posto glasova ostaje župan Primorsko-goranske županije nakon što se u drugom krugu izbora sučelio sa Garijem Cappellijem (HDZ, HSLS) koji je dobio 42,11 posto.
HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednica Martina Furdek-Hajdin (HDZ, HSLS) sa 62,07 posto, dok je njezin protukandidat Stjepan Mikulandrić (SDP, HSS) osvojio 37,93 glasova.
U Ličko-senjskoj županiji došlo je do promjene – Ernest Petry (HDZ, HSS, HSU, HBS) novi je župan s osvojenih 54,01 posto dok je njegov protukandidat dosadašnji župan Darko Milinović dobio 45,99 posto glasova.
Dosadašnji koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) ostaje župan s dobivenih 51,22 posto, a iza sebe je ostavio Mladena Kešera (SDP, HSLS, GLAS) koji je osvojio 48,78 posto.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosadašnji župan Damir Bajs (NL, HSU, SU, BUZ, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS Braće Radić, HSS) izgubio je sa osvojenih 42,38 posto glasova od novog župana Marka Marušića (HDZ, HSLS) koji je dobio 57,62 posto glasova.
U Zadarskoj županiji Božidar Longin (HDZ, HSP, SU, Reformisti) ostaje župan s osvojenih 52,43 posto glasova a pobijedio je Ivicu Žuvelu (NL) koji je odbio 47,57 posto.
I dosadašnji župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti, Umirovljenici) izgubio je poziciju župana sa dobivenih 48,34 posto glasova, a novi je župan Anđelko Stričak (HDZ, HSLS, HSU) koji je dobio 51,66 posto glasova.
Birači Splitsko-dalmatinske županije ponovno su za župana izabrali Blaženka Bobana (HDZ) koji je osvojio 60,43 posto dok je njegov potukandidat Ranko Ostojić (SDP) osvojio 39,57 posto.
Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić (HDZ) ostaje župan s osvojenih 52,23 posto a pobijedio je Božu Petrova (Most) za kojega je glasovalo 47,77 posto birača.
U Zagrebu, koji ima i status županije, pobijedio je Tomislav Tomašević (Možemo i partneri) osvojivši 65,29 posto glasova birača u drugom krugu lokalnih izbora te je premoćno pobijedio Miroslava Škoru (DP, Zelena lista) koji je dobio 34,71 posto.
Ukupni rezultati stranaka
HDZ je samostalno dobio 13 župana, a dao je podršku Korenu i Kožiću. SDP je osvojio dva mjesta župana, po jedno IDS i stranka Možemo (Grad Zagreb). Dva župana izabrani su kao nezavisni kandidati – Posavec i Jelić.
Reakcije po Stožerima
U Sisku je pobjedu proglasila Kristina Ikič Baniček. “Utrka nije tijesna, pobijedili smo. Pobijedili smo, dobila sam treći mandat, birači su me nagradili”, izjavila je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Siska, prenosi Dnevnik Nove TV.
U Ličko-senjskoj županiji HDZ-ov Ernest Petry vodi ispred Darka Milinovića. “Mi smo vodili od početka, prvi potez će biti pripreme za investicije i povlačenje EU fondova, županija više neće biti autokratska utvrda”, rekao je Petry. “Milinović je prošlost u županiji”, kazao je Petry.
Nezavisni Filip Zoričić preuzima Pulu, koju je IDS izgubio. “Dogodilo se to što se dogodilo, malo smo iznenađeni, osjećam se dobro, čeka me velika odgovornost”, kazao je Zoričić.
Nezavisni Marko Jelić osvaja Šibensko-kninsku županiju ispred HDZ-ovog Gorana Pauka. Jelić je HDZ-ov disident koji sa svima najavljuje suradnju. “Svi smo jedni drugima dali riječ, idemo programski, nije nam bitna ideologija. Neću biti Petrinov poslušnik. Mi smo dužni sada brinuti se za sve građane županije”, kazao je.
“Ovo je povijesna pobjeda za HDZ, a nacionalnoj razini nadam se bit će kao i do sada. Nije nas iznenadio toliko rezultat, ali trebat će mi neko vrijeme da se priviknem na ovo”, kazao je novi varaždinski župan Anđelko Stričak iz HDZ-a koji je pobijedio Radimira Čačića.
Nikola Dobroslavić iz HDZ-a novi je stari župan Dubrovačko-neretvanske županije, nakon 95 posto obrađenih mjesta. “Mi ćemo ozbiljno kao i do sada raditi na programu, ono što smo obećali, to ćemo i ostvariti. Petrova sam pobijedio i u Metkoviću”, kazao je Dobroslavić.
Kazao je da Most mora protumačiti što to znači. Kaže kako je zadovoljan s rezultatima. Tvrdi da se nisu pribojavali rezultata. Zadar ima novog starog gradonačelnika, a to je HDZ-ov Branko Dukić, prema obrađenih više od 85 posto obrađenih glasova.
U Primorsko-goranskoj županiji Zlatko Komadina ostaje župan, ali prvi puta u drugom krugu. Ovo mu je šesti mandat. “Hvala građanima, pobjeda je više nego slatka. Pokazali smo da smo trajna vrijednost”, kazao je i dodao da je i u Lošinju pobijedio HDZ-ovog Garija Capellija.

Izvor : narod.hr