• Danas je: Subota, 2 ožujka, 2024

Objavljen Registar suradnika UDBA-e – “Hrvatski križni put”

Hrvatski publicist te istraživač udbaških zločina Bože Vukušić, u javnosti je još početkom godine potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e. Web stranica Hrvatskog križnog puta, na kojoj će biti objavljen Registar, napokon je dostupna svima.

Vukušić je istaknuo kako nije riječ o običnom registru, koji sadržava samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke. U Registru će biti dostupni i razni materijalni dokazi o suradnicima jugoslavenskih tajnih službi. Za potrebe realizacije ovog projekta, Vukušić je morao prikupiti arhivsku građu u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu.

Na web-stranici, podatci će se objavljivati sukcesivno, odnosno prema određenim cjelinama, u vremenskom razdoblju od dvije godine. Naime, toliko će vjerojatno trajati obrada cjelokupne građe.

Podsjetimo, Hrvatski križni put je  organizator ili suorganizator mnogih komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda te represivnog djelovanja jugoslavenskog komunističkog režima.

Aktualni presjednik HKP-a Vice Vukojević prvi je dužnosnik Republike Hrvatske koji je položio vijenac na Bleiburškom polju. Inicijator je pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad bleiburškom komemoracijom. Glavni tajnik HKP-a Bože Vukušić više od dvadeset godina koordinator je priprema i provedbe komemoracije na Bleiburškom polju.

Vodstvo Udruge sudjeluje na komemoracijama žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u Bleiburgu u Austriji, Teznom kod Maribora, kod Hude jame i na Kočevskom rogu u Sloveniji, Bilama i na Radimlji kod Stoca u BiH, na Macelju, Mirogoju, Udbini, kod Jazovke, u šumi Lug kod Bjelovara…

Izvor: narod.hr