• Danas je: Subota, 18 svibnja, 2024

Savez udruga dragovoljaca HOS-a – aktivirati će se na problematici spomenika RSK

Savez udruga dragovoljaca HOS-a u sljedećem će se razdoblju aktivirati na problematici spomenika i spomen- ploča. Spomenike koje je između 1991. i 1995. na tada okupiranim područjima postavila vlast takozvane Republike Srpske Krajine (RSK).

U ovom je smislu i na prošlotjednoj konferenciji za novinare SUDHOS-a, na kojoj je objelodanjen dogovor s Vladom oko jasenovačke ploče, govorio i predsjednik krovne udruge bivših HOS-ovaca Borislav Barišić. On je tom prilikom najavio da se na području Hrvatske nalazi čak 39 spomenika vezanih na takozvanu RSK. Rekao je da je u sklopu dogovora s Vladom usuglašeno da u roku do 30 dana nekih od njih neće biti.

Jedan od prvih stvari na kojoj će SUDHOS inzistirati bit će mauzolej zapovjednika srpskih paravojnih jedinica u Borovom Selu Vukašina Šoškočanina. Naime, početkom svibnja 1991. postrojbe pod Šoškočanovim zapovjedništvom masakrirale su 12 hrvatskih policajaca koje su prethodno zarobili. U SUDHOS-u spominju da bi problem oko Šoškočanina mogao biti i u tome što se njegov mauzolej navodno nalazi na zemljištu, koje pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). Na spomeniku među ostalim piše »I sada gledam Borovo, rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje«.

Osim spomenika SUDHOS će, kako je najavio njegov potpredsjednik Anto Đapić, pratiti situaciju oko dogovora s Vladom, te su spremni i za situaciju u kojoj bi mogao biti zabranjen pozdrav »ZDS«. Radimo intenzivne pripreme, raspisivanje peticije za referendum, ne oko »Za dom spremni«, već da se promijeni izborni zakon prema kojem manjinci neće moći na ovako nakaradan način zlorabiti svoju poziciju, dobivati saborske mandate po povlaštenom položaju da bi kasnije dijeliti hrvatsko društvo. Pupovac nanosi probleme i dijeli hrvatsko društvo, rekao je Đapić za televiziju N1. Međutim, kako neslužbeno doznajemo nije isključena ni mogućnost da SUDHOS organizira referendum i oko pozdrava »Za dom spremni«.

Oznake: