• Danas je: Subota, 18 svibnja, 2024

Na današnji dan: Zločini srpske vojske – pet masovnih pokolja Hrvata i Mađara u okupiranom Erdutu

Nakon što su Erdut nasilno preuzeli JNA i Srpska dobrovoljačka garda iz Srbije, na čelu s Arkanom, te ga pripojili Republici Srpskoj Krajini tijekom Domovinskog rata, Hrvati, nesrpski stanovnici i Srbi lojalni Hrvatskoj su ili protjerani ili ubijeni, dok su pobunjeni Srbi naselili prazna sela u okolici. Od studenog 1991. do veljače 1992., dogodila se cijela serija ubojstava u kojima je sveukupno ubijeno 37 civila.

Dana 10. prosinca 1991. godine, pripadnici TO-a SAO SBZS, predvođeni Željkom Ražnatovićem, i pripadnici Milicije SAO SBZS uhitili su pet nesrpskih seljaka iz Erduta. Žrtve su odvedene u centar za obuku TO-a u Erdutu i kasnije ubijene. Tijela tri žrtve kasnije su bačena u jedan bunar u Daljskom Ataru.

Od 22. prosinca 1991. do 27. prosinca 1991. godine, pripadnici TO-a SAO SBZS, predvođeni Željkom Ražnatovićem, i pripadnici Milicije SAO SBZS uhitili su u Erdutu sedam civila, Mađara i Hrvata, i doveli ih u centar za obuku TO-a u Erdutu. Nakon toga su ubijeni Tijela šest žrtava pokopana su u Daljskom Ataru

Izvor: narod.hr