• Danas je: Petak, 14 lipnja, 2024

Na današnji dan: Zločini srpske vojske – masakr i četničko iživljavanje nad Virovitičanima

Dio Virovitičana je odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, što se moglo vidjeti na fotografijama s obdukcijskog fotoaparata, na kojima su se jasno vidjele ozljede koje su bile rezultat iživljavanja nad zarobljenima. To se dogodilo u selu Brusnik, istočno od Pakraca.

Uz zapovjednika Vinka Belobrka, stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Dana 29. prosinca 1991. godine u završnici operacije Orkan ’91, kojom se oslobađao okupirani teritorij Zapadne Slavonije, u zasjedi je poginulo ili ubijeno nakon zarobljavanje dvanaestero hrvatskih branitelja i junaka iz Virovitice.

Naime, nakon izbijanja 127. brigade Hrvatske vojske na prometnicu Požega-Pakrac, dio je snaga 2. bataljuna pokušao ovladati selom Brusnik kako bi se zauzeli što povoljniji položaji te omogućila što bolja zaštita osvojene prometnice. Međutim, uslijed složenih zemljišnih uvjeta i niza nepovoljnih okolnosti, hrvatski su branitelji upali u zasjedu, piše braniteljski.hr

Najveći se dio pripadnika uspio izvući iz zasjede, no dvanaestorica Virovitičana, na čelu sa zapovjednikom Vinkom Belobrkom, ostalo je okruženo snažnim neprijateljskim snagama. Ubrzo se doznalo kako je dio odmah poginuo, a dio zarobljen i masakriran, što se moglo vidjeti na fotografijama s obdukcijskog fotoaparata, na kojima su se jasno vidjele ozljede koje su bile rezultat iživljavanja nad zarobljenima.

Uz Vinka Belobrka, stradali su Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Milan Škrilec, Željko Goričanac, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović i Tihomir Mihelić.

Nad njima je počinjen ratni zločin jer je većina njihovih ozljeda nastala izvan borbe, nakon zarobljavanja, a službenim se datumom njihove pogiblje vodi 7. siječnja, kada su preuzeti i njihovi posmrtni ostaci.

Izvor: narod.hr