• Danas je: Subota, 20 travnja, 2024

Na današnji dan: Zločini srpske vojske – ubijanja Hrvata iz mjesta uz Novigradsko more

Dana 31. prosinca 1991., uoči primirja koje je trebalo nastupiti nakon Nove Godine, JNA na čelu s četnikom Ratkom Mladićem okupirala je hrvatska mjesta na Novigradskom moru. Tom prilikom JNA i lokalni četnici benkovačkog i obrovačkog kraja počinili su brojne zločine.

Za vrijeme okupacije Pridrage od 31. prosinca 1991. do 10. travnja 1992. godine ubijeno je 11 mještana, a dvije se osobe vode nestalima.

Tijekom napada i zauzimanja mjesta Podgradine (od 31. prosinca 1991 do 7. siječnja 1992.) ubijeno je i zakopano ili u svojim kućama zapaljeno ukupno devet civila. U Paljuvu je ostalo 20-ak civila, od kojih neki nisu živi dočekali kraj rata, a jedan od njih je i Augustin Slavko Baraba čije tijelo nikada nije pronađeno.

I tako svako mjesto benkovačkog i obrovačkog kraja od nabrojenih mjesta s početka teksta pa do Polače, Bulića, Lišana Ostrovačkih, Vukšića, Korlata, Šopota, Raštevića, Jagodnje Donje, Lepura, Pristega, Smilčića, Paljuva, Zemunika Donjeg, Zemunika Gornjeg, Popovića, Podgrađa, Perušića, Rodaljica, Lisičića, Provića, Dobropoljaca, Vrane, Podluga, Kruševa, mjesta Meki Doci, Bruške, Zatona Obrovačkog i Medviđe ima svoje žrtve.

Pod vodstvom generala Ratka Mladića, operacija „Udar“ započela je 31. prosinca 1991. tijekom koje su 180. motorizirana brigada JNA i 3. brigada TO Benkovac osvojili dio zadarskog zaleđa na potezu: Pridraga – Novigrad – Paljuv – Podgradina. Na drugim dijelovima  dalmatinskog bojišta operacija nije imala uspjeh, piše crnemambe.hr.

Božić i Nova godina 1991. nisu dočekani u miru jer je rano ujutro 31. prosinca 1991. započeo snažan tenkovsko-pješački napad agresora, uz snažnu topničku pripremu i granatiranje Novigrada, Paljuva, Podgradine i Pridrage. Hrvatski branitelji, posebice nakon što je neprijatelj izbio na kotu tt 165 u Podgradini, bili su primorani na evakuaciju koju su pod okriljem noći proveli novigradski ribari te stanovnike Pridrage, Novigrada i Paljuva prevezli u Posedarje. Raščlamba tijeka izvođenja borbenih djelovanja, koja je poslana u MORH, potvrđuje navedeno i zaključuje da “neprijatelj ipak ovladava 1. siječnja 1992. širim područjem Novigrada, Pridrage, Paljuva i Podgradine”.

Ovime je zaokružen i teritorijalni maksimum takozvane Republike Srpske Krajine u čiji sastav je od morskih površina ušlo cijelo Karinsko more, dobar dio Novigradskog mora, ali i prometno vrlo važno Novsko ždrilo čime je presječena kopnena veza između sjeverne i južne Hrvatske.

Izvor: Narod.hr