• Danas je: Petak, 14 lipnja, 2024

Na današnji: Zločini srpske vojske – milicija tzv. SAO Krajine bila je zločinačka paravojska pobunjenih Srba

Tzv. milicija SAO Krajine, fašističke tvorevine stvorene na tlu Hrvatske s ciljem priključenja dijelova Hrvatske Velikoj Srbiji, bila je temeljna zločinačka i paravojna postrojba pobunjenih Srba koja se isticala zločinima nad Hrvatima.

Dana 4. siječnja 1991. g. osnovan je Sekretarijat za unutrašnje poslova tzv. SAO Krajine (SUP-a SAO Krajine). Tzv. SAO Krajina je bila fašsitička država pobunjenih Srba na tlu Hrvatske koja je stvorena etničkim čišćenjem i zločinima nad Hrvatima. To su bile milicijske snage pobunjenih Srba, svojevrsno ministarstvo unutarnjih poslova srpske paradržave, a vrlo brzo će se pokazati i jednim od sastavnih dijelova raznovrsnih oružanih sastava pobunjenih Srba.

Milan Martić bio je prvi načelnik središnje kninske milicije i vođa pobune protiv Hrvatske, te jedan od organizatora agresije na Hrvatsku među hrvatskim Srbima. Bio je predsjednik fašističke paradržave Srpske krajine osnovane na dijelu teritorija Republike Hrvatske. Zbog ratnih zločina nad nesrpskim civilima na haškom suđenju dobio je 35 godina.

Milicija tzv. SAO Krajine bila je jedna zločinačka paravojna postrojba koja je djelovala prema zapovijedima iz Beograda. Od Knina preko Gračaca do Okučana i Borova Sela, te brojnih drugih mjesta, ova milicija se isticala huškanjem na pobunu srpskog stanovništva kao uvod u agresiju i rat protiv Hrvatske.

U milicijskim postajama i zatvorima na području tzv. SAO Krajine u Kninu, Benkovcu, Obrovcu, Gračacu, Korenici, Vojniću, Okučanima, Dalju, Borovom Selu i drugdje mučeni su i ubijeni brojni hrvatski zarobljenici i civili.

Izvor: narod.hr